Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Jussi Parviainen haulikkokostajana – kadonnut kotimainen elokuva Harmagedon Night Visionsissa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 25.10.2010 06:01

Keskiviikkona Maxim-teatterissa on yksi vuoden jännittävimmistä elokuvanäytöksistä: Juha Rosman ohjaama Harmagedon, kotimainen elokuva vuodelta 1985. Sitä ei ole ollut mahdollista nähdä sitten ensi-illan.

Harmagedon on osa Parviaisen alter egon ”Juska Paarman” tarinaa, jonka muut osat nähtiin teatterin lavalla.

Elokuvassa Paarma (roolissa tietysti Parviainen itse) kiertää Helsinkiä ja surmaa vihollisiaan – aseenaan valkoinen haulikko.

Bodycount taitaa olla korkeampi kuin missään muussa suomalaisessa elokuvassa, jos sotatarinoita ei lasketa.

Elokuva oli aikanaan leffateattereissa, mutta videolla sitä ei julkaistu (mikä oli aika yleistä 1980-luvun kotimaisille elokuville), eikä sitä koskaan esitetty televisiossakaan. Suomen elokuva-arkisto on näyttänyt Harmagedonin Orionissa – kerran.

Harmagedon on egotrippi ja historiallisessa kontekstissa nyt eräänlainen kummajainen, muttei mikään vitsi: kuvaaja on Slawomir Idjiak, joka on työskennellyt myös Krystzof Kieslowskin ja Ridley Scottin kanssa.

Parviainen itse on lupautunut Night Visionsin (jääviyshälytys: olen vuosien varrella ollut itsekin ao. festivaalin järjestäjänä) gaalatapahtumaan. Harmittaa vietävästi, etten työmatkan vuoksi itse pääse paikalle.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Oho, vaikuttaa loistavalta. Tää on pakko tsekkaa. Toivottavasti taso on samaa kun viime vuonna esitetyssä ”Yön Saalistajissa”.

Osaatko muuten kertoa, että kuina elokuvan on (wikipedian mukaan) kuvannut puolalainen Slawomir Idziak, joka on myöhemmin voittanut jopa Oscarin elokuvasta Isku Mogadishuun?
Kuinka tällainen ulkomainen nimi on päätynyt mukaan?

En tiedä, kuinka Slawomir Idziak (kirjoitin nimen blogimerkintään ulkomuistista väärin, olen pahoillani) päätyi Suomeen kuvaamaan Parviaista. Eiköhän se selviä tuolla paikan päällä: tekijöitä tentataan yleisön edessä näytöksen jälkeen.

Idziak kävi muuten Suomessa luennoimassa TAIKissa niihin aikoihin kun Isku Mogadishuun sai ensi-iltansa, siis hieman ennen Oscar-voittoa. Oliko kukaan paikalla? Muistan, että ainakin TV-maailman haastattelussa Idziak tuskaili kyseisen elokuvan kuvausten kovaa meteliä ja epäili saaneensa kuulovaurion siinä paukkeessa.

Täytyy puhua sitten kovaa Harmagedonin esityksen jälkeen.

Idziak on käynyt ELOlla luennoimassa ja pitämässä workshopeja useaan otteeseen vuosien varrella. Seuraava kurssi on tällä hetkellä sovittu toukokuulle. Yhteyksiä Suomeen varmasti riittää.

Elokuva on esitetty televisiossa. Näin sen aikoinaan elokuvakerhossa, mutta muistan katsoneeni siitä osan myös telkkarissa. Äidin (?) roolissa muistaakseni Pirkko Mannola.

Antti Tolonen?
Antti Tuisku?
Anna Tulusto?
Anna Torv?
Aku Taikaviitta?

Ei ole esitetty tv:ssä. Ja äitinä on Pirkko Mannola, hän on äitinä Juska Paarma-teatteriproduktioissa.

Ja leffa vedettiin muutenkin lähes samalla porukalla kuin teatteriproduktiotkin. Esim Aake Kalliala Hili-Bili Huotarina (Paarman paras kaveri).

Ja leffa ja tapahtuma oli vähintäänkin samaa tasoa kuin Yön Saalistajat. tai, no mitä mä tässä vähättelen, se oli huikeasti parempi.

Ja kun kysyttiin tästä Puolan miehestä, Idziakista että kuinka hän tuli elokuvaan mukaan, niin Suomen Kansallisfilmografian mukaan näin tapahtui ohjaaja Juha Rosman puolalaisten opiskelijayhteyksien kautta. Elokuvan ohjaajaksihan on kreditoitu Juha Rosma, mutta kyllä tää melko suurilta osin Jussi Parviaisen taideteos on.

Kake Randelinin Tarjaa ei voi tämän jälkeen enää samoin korvin kuunnella.

Näitä luetaan juuri nyt