Julma elokuva Utøyan julmuuksista - miksi?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

U – July 22 on kauhuelokuva. Siinä on kasvoton tappaja ja kesäleirin nuoria, jotka etsivät pakopaikkaa tuolta hahmolta, varmalta kuolemalta.

Tällaisena elokuva on pitkään erittäin tehokas. Andrea Berntzsen tekee upeaa työtä päähenkilönä, 18-vuotiaana Kajana, joka pakenee ja etsii siskoaan.

U – July 22:n pitäisi olla muutakin kuin kauhujuttu. Se on tosipohjainen, näytelty kertomus tapahtumista Utøyan saarella 22. heinäkuuta vuonna 2011, kun äärioikeistolainen Anders Behring Breivik tappoi siellä 69 ihmistä.

Ei, tämä teos ei kuulu perinteiseen kauhugenreen, eivätkä sen tekijät pitäisi sen lokeroimisesta kauhuelokuvaksi. Se on toteava ja dokudraamamainen kuvaus kaaoksesta yhden ihmisen silmin. Ohjaaja Erik Poppen ja muiden tekijöiden tarkoitusperiä ei voi väittää halpamaisiksi. Breivik-hahmoa ei oikeastaan edes näytetä. Elokuvaa hallitsevat valtava epätietoisuus ja sitäkin suurempi pelko.

Elokuva sai eilen ensi-iltansa Berliinin elokuvafestivaaleilla. Se herättää keskustelua ja kiivaitakin kannanottoja, ehdottoman ansaitusti.