Julie Delpyn Bathory-elokuva hämmentää

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Julie Delpyn debyyttiohjaus Kaksi päivää Pariisissa oli yllätyshitti toissa vuonna. Se oli kevyt, pirteä ja melko omaperäisellä tavalla romanttinen parisuhdejuttu.

Delpyn uusi elokuva Countess eli Kreivitär sai maanantaina ensiesityksensä yleisölle isossa Zoo Palastin salissa täällä Berliinissä. Kuulin vastaanoton olleen hämmentynyt.

Itse ehdin katsomaan Countessin jo muutama päivä sitten. Se on tyyliltään ja tunnelmiltaan erittäin kaukana Pariisi-elokuvasta.

Nimihenkilö on Erzsebeth Bathory, 1500-luvulla syntynyt unkarilaiskreivitär, joka tarinan mukaan kylpi neitsyiden veressä säilyttääkseen nuoruutensa. Elokuva on kuitenkin rankasta aiheestaan ja joistain kylmäävän groteskeista kohtauksista huolimatta enemmän pukudraama kuin kauhua.

Haastattelin Delpyä, joka ehti Berliiniin vain päivän reissulle. Hän sai kuukausi sitten esikoisensa, pojan, joten tähdellä oli kiire perheensä pariin.

Countessia tehtiin yhteensä kahdeksan vuotta, jos laskeminen aloitetaan Delpyn ensimmäisestä käsikirjoitusversiosta. Se oli siis suunnitteilla jo kauan ennen kuin Kaksi päivää Pariisissa.

”Siinä kävi niin, että kun kirjoitin uudelleen ja uudelleen, laitoin elokuvaan lopulta ihan kaiken mitä ajattelin. Siinä on todella monta teemaa”, Delpy sanoi.

Todellakin. Elokuvasta on varsin vaikea saada otetta, mutta kyllä se vielä ihailijansa löytää, ainakin goottipiireistä.

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä