Jotkut elokuvat pitääkin tehdä uusiksi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jotkut elokuvat suorastaan huutavat tulla tehdyiksi uudelleen. Venetsian elokuvajuhlilla kilpaileva hongkong-trilleri Accident on siitä malliesimerkki.


Kirjoitin taannoin Hollywoodin remake-villityksestä.

Eivät kaikki remaket ole huonoja, saati turhia. Uskon, että amerikkalaiset saavat Paul Haggisin johdolla enemmän irti esimerkiksi ranskalaisen Kaiken se kestää -elokuvan jännittävästä konseptista kuin alkuperäinen ohjaaja Fred Cavaye.

Muita esimerkkejä oivallisista uusintaversioista ovat Martin Scorsesen The Departed ja John Carpenterin The Thing. Ranskalainen Jacques Audiard maalasi James Tobackin vähän tunnetun debyyttiohjauksen Murhan sävel (Fingers) tyylikkäästi aivan uuteen uskoon elokuvassaan Kun sydän lyö tyhjää.

Toisaalta Steven Soderberghin Ocean’s 11 oli aivan ratkaisevasti parempi kuin samanniminen, 41 vuotta aiemmin tehty vetelä Frank Sinatra-elokuva.

Venetsian festivaalien kilpasarjaan päässyt hongkongilainen rikoselokuva Accident on ihan kiva jännäri. Syön vertauskuvallisen hattuni, ellei uusintafilmatisointioikeuksia osteta pian Hollywoodiin. Eikä olisi ihme, jos siellä aiheesta saataisiin aikaan tiiviimpi teos.

Ei Accident tosin ole itsekään mikään omaperäisyyden riemuvoitto. Soi Cheangin ohjaama vainoharhatrilleri liikkuu Francis Ford Coppolan Keskustelun ja monien Brian De Palman elokuvien, etenkin Blow Outin latuja synkkään loppuunsa asti. Kokonaisuus on kuitenkin keitetty tarpeeksi yllättäväksi, ettei sitä kopioinnista tarvitse syyttää.

Kunpa Accidentin pikkutarkasti lavastetut onnettomuudet ja päähenkilön asteittainen putoaminen epäilysten ja harhojen suohon olisi toteutettu teknisesti vähän taitavammin – silloin paketti olisi tällaisenaan valmis. Nyt siltä ei ainakaan minusta tuntunut. Hyvät ideat menivät vähän hukkaan. Yllättävän pitkät aplodit elokuva kuitenkin sai.