Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Jos käyt elokuvissa tänä keväänä vain kerran, ehkä A Bigger Splash

Blogit Kuvien takaa 10.3.2016 20:38
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Taiteesta ei tarvitse pitää. Taiteen tehtävä ei ole miellyttää. Useimmat meistä hakevat taiteesta kuitenkin esteettistä mielihyvää ja suoraan sanottuna viihdearvoja. Elämys tarkoittaa usein miellyttävää elämystä.

Elokuva ja musiikki ovat taiteenlajeja, joilta odotetaan nautintoja ja välitöntä tyydytystä. (Harva meistä sanoo kuuntelevansa musiikkia, josta ei itse pidä. Toki taidemusiikin ystävien marginaalissa harrastetaan tällaista kuuntelemista.) Elokuvakulttuurissa, etenkin multiplex-ajalla, haastavammat teokset jäävät festivaalien anniksi, kun varsinaisessa levityksessä ne eivät kerää katsojia. Siinä vaativalle katsojalle syntyy helposti vaikutelma, että kaikki oli ennen paremmin.

Aina joskus tulee uusia teoksia, joissa kokonaisvaltainen esteettinen tyydytys kohtaa sielua hivelevät filosofiset havainnot.

A Bigger Splash on hyvin erilainen elokuva kuin viiden vuoden takainen Drive, mutta niissä on tietyillä tasolla hirveästi samaa. Kumpikin on ilmiselvä pastissi, kumpikin on vaivatonta katsottavaa ja populaarielokuvaa, mutta kumpikin on myös omanlaisensa harvinainen jalokivi.