Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Jörn Donner: Suomessa on vain yksi hyvä elokuvaohjaaja

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 6.4.2013 09:32

Jörn Donner luennoi eilen omista elokuvistaan Orion-teatterissa Helsingissä. Suomen ainoa Oscar-voittaja (tuottajana, Fanny ja Alexander 1983) sanoi, ettei aio jatkaa elokuvantekijänä, koska ei jaksa juosta Ylellä ja Elokuvasäätiollä ”nuolemassa perseitä”. Mielummin hän kirjoittaa.

Mammutin mukaan Suomessa on vain yksi hyvä elokuvantekijä.

Aki Kaurismäki.”

”Hän on ainoa, joka on kansainvälisestikin kiinnostanut.”

”Mutta kun on vain 5,4 miljoonan asukkaan väestö, niin sehän on jo ihan hyvä. Liikkuvia kuvia tehdään ja dokumentteja. Mutta personal vision, henkilökohtainen panostus, sitä ei nähdä. Ammattimaisuutta sen sijaan kyllä.”

”Elokuvantekijät ovat korkeasti koulutettuja. Ne osaa ammattinsa hienosti. Mutta ei se osaaminen pelasta. Sama kuin kirjoittamaan oppiminen. Ei kirjoja kirjoiteta sillä, että osaa kirjoittaa.”

”Tarvitaan jotain muuta: henkistä panosta. Sitä voi mahdollisesti kutsua nimellä substanssi.”

Suomalaisen elokuvakentän toiseksi ongelmaksi verrattuna Tanskan ja Ruotsin elokuvan kansainvälisiin menestystarinoihin Donner näki rahan.

”Ei ole tarpeeksi rahallista panostusta yhteiskunnan taholta.”

”Rahallinen panostus elokuvaan on meillä paljon huonompi. Näin pienessä yhteiskunnassa se perustuu rahaan. Eivät Suomen markkinat riitä, vaikka elokuva saa 250 000 katsojaa. Ei se riitä rahoittamaan elokuvaa kapitalistisessa systeemissä.”

”On hienoa, että Vinterberg ja von Trier ovat saavuttaneet kansainvälistä näkyvyyttä, mutta siihen se perustuu, että omassa maassa voidaan ne elokuvat tehdä.”

”Toinen syy on se, ettei ole läpinäkyvyyttä. Ei tiedetä, kuinka paljon televisiolla on käytettävissä rahaa elokuvaan. Me veronmaksajina maksamme, muttemme tiedä minne raha menee.”

Näin siis Donner, joka myös myönsi, ettei itse juurikaan katso uusia elokuvia.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Pakko myöntää, Donneria ei voi sivuuttaa. Mutta häneltä pääsi jossain haastattelusa, että suomalaiset eivät ymmärrä parastaan.
Jaa-a, vaikka en olekaan talebanisti, en esimerkiksi kannata Mannerheim-patsaan romuttamista. Mutta jos joku tärvelisi Donner-muotokuvan valtiosalin seinältä, voi olla, että en tietäisi itkeäkö, vai nauraa. ”Donnerin ja kahakassa kunnostautuneen hylkeenpyytäjä Matti Kankkosen (1815–1899) muotokuvat sijoitettiin Helsingin keisarilliseen palatsiin, nykyiseen presidentinlinnaan.”
Viimeksi lukemani Donnerin kirja oli hänen ja arkkipiispan, joku, kirjeenvaihto. Siinä Donner oli miettinyt itsemurhan mahdollisuutta. No kirja lähti kiertoon, ei ehkä maata kiertävälle radalle, sen takia ei ole tarkkoja lainauksia. Mutta muistaakseni Donner kirjoitti arkkipiispalleen, että jos hän ajaisi sadan kilometrin tuntinopeudella, toista vastaan tulevaa auto, niin seuraukset olisivat tuhoisia, sillä törmäysvaikutus olisi kahta sataa ajavan ajoneuvon törmäysvaikutus. Tämä on täyttä paskaa. Ehkä herra Donnerin kannattaisi pysyä lajissaan, eli suomalaisten polkemisessa kielessä.
Ensinnäkin, jos tonnin painava auto törmää päikkään toiseen tonnin painavaan autoon ja molemmilla on sama nopeus. Vaikutus on sama, kuin ajaisit kohden kalliota, sadan kilometrin nopeudella. Eli vaikutus on sata kilometriä tunnissa.
Toisekseen monet saattavat ajatella, että siellä vastan tulevassa ajoneuvossa voi myös olla ihmisiä. He eivät ole välttämättä luopumassa elämästään Donnerin iloksi.

Donner ehdotti myös, että Helsingin kaupunki voisi kutsua Woody Allenin tekemään tänne elokuvan. ”Voisi tulla halvemmaksi kuin Guggenheim”.

Donnerin pilkkaaminen voisi olla kansallishuvi, ellei hän tekisi sitä itse. Ja omaksi huvikseen.

AA, Donner on myös oikeassa. Tosin riittääkö Allenilla kiinnostusta ja aikaa, kun Tukholma-elokuva (kaupunki, rahaa tiettävästi on tarjottu, ja Allenille tutumpi paikka) on vielä tekemättä. Tai oliko kaupunkikiertueen päätös Rooma-munaus, jossa product placementin määrästä päätellen ohjaajalta riistettiin päätäntävaltaa…

Näitä luetaan juuri nyt