Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Joistain elokuvista voi sanoa vain lämpimiä asioita, ja Marriage Story on sellainen

Blogit Kuvien takaa 3.12.2019 11:38
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Viime perjantaina tuli Suomessa elokuvateattereihin elokuva nimeltään Marriage Story. Vaikka siinä näyttelevät Scarlett Johansson ja Adam Driver, se varmaankin meni monilta ohi. Kyseessä on Netflixin rahoittama elokuva, joten "elokuvateattereihin" on hankala ilmaisu. Elokuvaa esitetään nähdäkseni vain seitsemällä valkokankaalla Suomessa. Markkinointi on ollut vähäistä, toisin sanoen en ole nähnyt sellaista lainkaan.

Noam Baumbachin kirjoittama ja ohjaama draama on jo perjantaina 6.12. katsottavissa myös Netflixin palvelusta, mutta kehotan hyvän elokuvan ystäviä kiiruhtamaan elokuvateatteriin, sillä Marriage Story on vuoden ehdottomia kärkiteoksia.

Marriage Story on arkirealistinen avioerotarina, jossa on raakaa totuudellisuutta, mutta myös yhtä aidoista tunteista ja tilanteista syntyvää huumoria. Samastuttavuuden kannalta tuntuu epäolennaiselta, että Johanssonin ja Driverin roolihahmot ovat luovaa viihde- ja taidealaa eli eräänlaista eliittiä: juuri nyt menestyksestä kiinni saava näyttelijä ja teatterihankkeitaan hieman epätoivoisesti vääntävä entinen ohjaajaguru. Olisin valmis väittämään, että universaalimmin puhuttelevat elokuvat ovat harvassa. Tässä yhdistyvät niin hienosti amerikkalaisen kerronnan luokseenkutsuva ote ja lupa keveyteen sekä eurooppalaisempi näkemys, jossa uskalletaan kyseenalaistaa armo.