Johnny Deppin odotettu Hunter S. Thompson -leffa Rommipäiväkirja ei tule Suomessa elokuvateattereihin

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Minultakin on kysytty, milloin se tulee, se Rommipäiväkirja. Suosionsa huipulla olevan Johnny Deppin itse tuottamaa ja pitkään kehiteltyä filmatisointia gonzoromaanista ei kuitenkaan nähdä Suomessa leffassa ollenkaan.

FS Filmiltä kerrotaan, että Rommipäiväkirja ilmestyy aikanaan keväällä vain dvd:nä ja blurayna.

Miksi kiinnostava leffa, jota varten Depp houkutteli Onnen kiertolaiset / Withnail and I -kulttiohjaaja Bruce Robinsonin takaisin elokuvantekoon parinkymmenen vuoden tauon jälkeen, ei päädy kankaalle? Vaikka nimessä mainitaan vielä alkoholijuoma – sehän varmasti soittaa suomalaisen sielun herkimpiä tiukuja?

Syitä voi erotella neljä.

Suomessa on pulaa elokuvateatterisaleista. Tällaisille Hollywood-koneiston ulkopuolelta tuleville riippumattomille elokuville, jotka pärjäävät enemmän laatunsa kuin ison rahan markkinoinnin vuoksi, on rajatusti elintilaa. Elokuvat, joita ei ryysätä katsomaan heti ensi-iltaviikonloppuna joutuvat kilpailemaan rajusti niistä pienemmistä saleista, joissa ne keräisivät yleisönsä hieman hitaammin. Kirjoitin aiheesta viime vuoden keväällä.

Toiseksi levitysyhtiö FS Film on kasvanut niin isoksi, ettei firman intresseihin voi kuulua kaikkien sen omistamien hyvienkään nimikkeiden laittaminen elokuvateatterehin. Ne kilpailisivat keskenään ja osa markkinointiponnisteluista menisi hukkaan. Joka tapauksessa varsinainen bisnes tehdään dvd-myynneillä, nimikkeestä huolimatta.

On myös fakta, ettei Rommipäiväkirja ole saanut mitenkään ylistävää vastaanottoa maailmalla. Arvostelut ovat korkeintaan varovaisen positiivisia. Katsojaluvut ovat olleet käsittääkseni pettymys – etenkin kun Depp on yksi suurimmista elokuvatähdistä juuri nyt. Traileri ei railakkuudesta huolimatta kauheasti innosta, täytyy lisätä.

Suurin syy on kuitenkin tämä: Suomalaiset eivät käy elokuvissa.

Vapaa toimittaja Kalle Kinnunen kertoo elokuva-alan kuulumisia ja purkaa tuntojaan näkemästään myös Twitterissä: @kallekinnunen