Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Johnny Depp: kriitikot syypäitä The Lone Rangerin floppaamiseen

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 6.8.2013 10:59

Kirjoitin viime viikolla Johnny Deppin taiteellisesta alamäestä. Laatuelokuvat kepeimpiin Hollywood-viihdeleffoihin vaihtanut Depp syyttää nyt elokuvakriitikoita siitä, että The Lone Ranger oli tänä kesänä kaupallisesti(kin) pannukakku.

Viime Depp-bloggaukseni tässä: Kerran hän oli tärkeä näyttelijä, nyt hän on jatko-osia tehtaileva tähti.

”Kritiikit kirjoitettiin kun kerrottiin, että me teemme tämän elokuvan”, Depp narisee nyt videohaastattelussa ja tarkentaa sitten ajankohtaa.

”Seitsemän-kahdeksan kuukautta ennen kuin elokuva tuli ensi-iltaan.”

Tähti siis sanoo, että kriitikot päättivät etukäteen Jerry Bruckheimerin tuottaman Depp-elokuvan olevan huono (kuten Pirates of the Caribbean -jatko-osat olivatkin). Muutkin tekijät antavat samanlaisia lausuntoja Yahoon koosteessa.

Depp itse kehuu elokuvaa esimerkiksi indie-henkiseksi ja heti perään kehuu sen actionia ja tehosteita.

Hauskasti juuri viikonloppuna John Pattersonanalysoi The Lone Rangeria kolumnissaan The Guardian-lehdessä. Patterson ruoti elokuvan lainoja ja totesi, että se kopioi paitsi Huuliharppukostajaa ja Etsijöitä, myös Deppin omaa ja paljon parempaa Dead Mania repliikkejä myöten.

Jim Jarmuschin ohjaamaa Dead Mania kriitikot rakastivat, eikä se varsinaisesti menestynyt. Pirates-jatkot haukuttiin, ja ne tuottivat miljardeja. Onkohan Johnnyn logiikassa korjaamista?

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Elokuvabisnes on julmaa. Olin heinäkuun alussa Berliinissä ja sikäläisen metron uutisscreenillä kerrottiin, että The Lone Ranger floppasi. Uutinen näkyi toistuvasti jokaisessa Berliinin metrossa päivän ajan kuukautta ennen elokuva Saksan ensi-iltaa.

Lone Ranger on varmasti flopannut useilla markkinoilla, mutta ei Suomessa. Elokuva ylittää melko varmasti tämän viikon loppuun mennessä 100 000 katsojaa.

The Lone Ranger on Suomessa – yksiselitteisesti – menestyselokuva.

Suomessa se tosiaan on mennyt paremmin kuin suurilla markkina-alueilla. Mutta 215 (Box Office Mojon luku) – 225 (Wikipedia) miljoonan taalan budjetin huomioiden edes 100 000 katsojaa ei ole paljon.

The Lone Ranger menee viime vuosikymmenten kalleimpien leffojen top kahteenkymppiin. Jääkö se edes Suomessa vuoden top kymppiin?

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_films

Numeroita en kiistä. Valitettavan monena vuonna 2000-luvulla on 100 000 katsojalla päässyt TOP-kymppiin.

Suomi on elokuvamarkkinoilla promillemaa, joten Suomen menestykset eivät nosta tai kaada yksittäistä Hollywood-elokuvaa.

Pointtinani pyrki olemaan se, että elokuvabisnes on kovaa. Elokuva saattavat kuolla, jo ennen kuin niitä on näytetty yleisölle kertaakaan. Esimerkiksi tietyn tyyppisten elokuvien ennakkolippuvarauksista nähdään jo ennen elokuvan ensimmäistäkään yleisönäytöstä floppasiko elokuva Suomessa.

Ja meillä saatetaan uutisoida yllättävän monta kertaa yksittäisten elokuvien kansainvälisillä markkinoilla tapahtuneista floppauksista ja erilaisita reaktioista floppeihin, kun uutinen (jotain uutta, siis) olisi ehkä se, että jostain syystä muualla flopannut elokuva oli Suomessa menestys.

Tero: ”Suomi on elokuvamarkkinoilla promillemaa, joten Suomen menestykset eivät nosta tai kaada yksittäistä Hollywood-elokuvaa.”

Ei tietenkään. Ilmaisin itseäni heikosti. Piti sanoa, että vaikka The Lone Ranger olisi menestynyt kaikkialla suhteessa yhtä hyvin kuin Suomessa eli päässyt suunnilleen vuoden top-kympin hännille, sekään ei olisi ilmeisesti riittänyt. Se oli niin kallis.

USAn menestyksestä kirjoittaminen Suomessa on usein vähän hassua, esimerkkinä tietysti The Avengers, joka saattoi olla jenkkiykkönen viime vuonna, mutta meillä jäi top 20:n viimeiseksi. Mitäs näitä Suomessa hyvin menestyneitä amerikanfloppeja muuten on?

Suomen tilanteesta en tiedä, mutta Pacific Rim on käsittääkseni ”flopannut” USA:ssa, mutta otettu hyvin vastaan muualla maailmassa. Dredd vissiin enemmän tai vähemmän floppasi kaikkialla teattereissa, mutta on kirinyt levymyynnissä ja nyt siitä ilmeisesti on tulossa jopa jatko-osa. Tuskin tuossa kriitikoilla oli hirveästikään merkitystä suuntaan tai toiseen.