Joaquin Phoenix on hyvin sekaisin

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Viime viikolla uutisoitiin Joaquin Phoenixin lopettavan näyttelemisen. Lähde oli kuitenkin hieman epäluotettava – Phoenix itse.

Tässä E! Entertainmentinvideo.

Actor Joaquin Phoenix arrives at the premiere of "Che" during AFI Fest 2008 on Saturday, Nov. 1, 2008. (AP Photo/Matt Sayles)

Olen tavannut kaksinkertaisen Oscar-ehdokkaan viime vuonna Cannesin elokuvajuhlilla. Hän oli sekaisin. Hyvin sekaisin. En tiedä, oliko syy päihteissä, lääkityksessä tai lääkityksen puutteessa, mutta Phoenix ei edes yrittänyt esittää täyspäistä.

Phoenixilla on ongelmansa. Hänen isoveljensä River kuoli huumeiden yliannostukseen yökerhon pihalle 1993, juuri noustuaan huipulle. Joaquin oli paikalla.

Kun Joaquin oli saanut valmiiksi Walk the Linen, josta hän myöhemmin voitti Golden Globen, joutui hän suunnilleen suoraan kuvauksista katkaisuhoitoon.

Cannesissa kyseessä oli haastattelu We Own the Night -elokuvan tiimoilta. Phoenix saapui Carlton-hotellin salin haastattelupöytään reippaan oloisena, leveästi hymyillen, istui alas ja näytti yhtäkkiä siltä, kuin olisi unohtanut mihin tuli. Mitä kuuluu -kysymykseen hän vastasi poissaolevasti ”joo”.

Mikään ei olisi voinut kiinnostaa Phoenixia vähemmän kuin lehdistölle puhuminen.

Kirjoitin kohtaamisesta myöhemmin jutun Imageen. Alla joitain sitaatteja siitä, myös ennen julkaisemattomia.

”En halua tekosyitä
epäonnistumiselle!”

”En halua kuulla kun ihmiset puhuvat elokuvistaan! Haluan joko nähdä ne tai sitten en! Elokuvantekijällä oli mahdollisuus tehdä elokuva kunnolla ja sanoa sanottavansa. En halua tietää, mikä oli jonkin kohtauksen tarkoitus tekijän mielestä, tai lukea tekosyitä epäonnistumiselle!”

“Jokainen Oscar-ehdokas saa läjän toimintaleffojen käsikirjoituksia, koska studiot haluavat lainata hänen uskottavuuttaan sysipaskoihin elokuviinsa. Harvat roolit ovat kiinnostavia. Aika action- ja poikki -huutojen välillä on lyhyt ja kaikki muu on odottelemista. Haluan rooleja, jotka työntävät minut uudelle alueelle. En halua perheeni kuvia asuntovaununi seinille kuvauksiin. En halua asuntovaunuun espressokonetta. Haluaisin vain istua isossa mustassa laatikossa kohtausteni välillä.”

Mikä on Phoenixille rakkain hänen omista rooleistaan?
“En sano. Kyllä sinä tiedät, mitkä ovat tärkeimmät roolit urani kannalta, ei minun tarvitse kertoa. Mmm, mikä olikaan kysymys? Anteeksi. Unohdin sen. Ihan oikeasti?”

(Kysymys toistetaan.)

“Kaikki ovat tärkeitä! Hinnalla millä hyvänsä on vaikuttanut yhtä paljon kuin Walk the Line tai Gladiaattori. Jokainen kokemus vaikuttaa ihmiseen. Ei aina tavalla, josta olisi tietoinen tai jota osaisi määritellä. Ne kaikki ovat osa kasvuasi. Tai syöksykierrettäsi. Hah! Olipas loistava vitsi!”

Mitä perhe merkitsee sinulle? (Olennainen kysymys, kun elokuva kertoo ennen kaikkea perheestä.)
”Minä tiedän, mitä se minulle merkitsee. Eikä minun tarvitse jakaa sitä kanssasi. Kiitos kuitenkin, kun välität.”

“Mitä tahansa mitä kirjoitatte on coolimpaa ja saa minut näyttämään paremmalta kuin mitä todellisuus on, joten kirjoittakaa ihan mitä tykkäätte. Ihan vakavasti.”

Sellainen tapaus. Rehellinen vai sekaisin? Päättäkää itse.

Hyvä näyttelijä Phoenix ainakin on. Tänä vuonna Cannesissa esitettiin Two Lovers, joka saadaan Suomeen toivottavasti alkukeväästä. Siinä Phoenix tekee hienon nörttiroolin, jälleen jotain uutta. Cannesiin hän ei kuitenkaan itse tällä kertaa päässyt – hän joutui sairaalaan juuri kun olisi pitänyt lentää Ranskaan…

(Kuva Matt Sayles / AP / Lehtikuva: Joaquin Phoenix Che-elokuvan AFI Festin ensi-illassa Los Angelesissa 1. marraskuuta 2008.)

Kaikki Kuvien takaa -blogin merkinnät löydät täältä