Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Jerry Cottonista ison rahan elokuva

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 7.2.2010 10:01

Suomalaisillekin kioskilukemistoista tuttu FBI-agentti Jerry Cotton on uuden, näyttävän saksalaiselokuvan sankari. Mutta kiinnostaako ketään?

Tässä on traileri.

Pääosassa ”sepänsällin spesiaaleja” jakavaa G-miestä esittää Saksan ulkopuolella tuntematon Christian Tramitz (2-nenää tankkaa superia).

Saksalaisten keksimän agentin uusi valkokangastuleminen on yllättävä – mikään muu ei tee Cottonia nyt ajankohtaiseksi. Edellisistä leffoistakin on yli 40 vuotta.

Kai tuottajat ovat innostuneet siitä, että vähän samaan tapaan 1960-luvun suosikkihahmoa parodisesti pyörittävä ranskalainen OSS 117 -agenttihupailu menestyi kotimaassaan niin hyvin.

Mutta se olikin fiksusti hauska, enkä epäröinyt ostaa OSS 117:n jatko-osaa, kun sen dvd:n taannoin Charles de Gaullen lentokentällä myynnissä näin. Kannatti – jatko-osa oli ihan yhtä hillitön.

Tämä Jerry Cotton puolestaan näyttää aika onnettomalta pilipalilta. Ei liene mitään syytä odottaa sitä näille rannoilla teatterilevitykseen, saa nähdä tuodaanko dvd:llekään.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Suomettuneet eli suomalaisten kirjoittajien vapaasti sepittämät Jerryt olivat ennen ihan hyviä tarinoita. Saksalaisia alkutekstejä ei ainakaan ennen voinut suoraan suomentaa, ne olivat kamalia kökköilyjä, kuten elokuvatkin. Vanhempi miessakki kyllä Jerrynsä muistaa, hyvällä useimmiten.

Olisivat ottaneet käsikirjoituksen pohjaksi vaikkapa jonkon Outsiderin tai Juha Ruusuvuoren kirjoittaman Cottonin niin huumori ja jopa moni-ilmeisyys olisivat olleet aivan eri luokkaa kuin Saksa-tuotoksissa!

Ne Kolmiokirjan julkaisemat Cottonit olivat viihdyttävää luettavaa aikoinaan, käyn nykyäänkin etsiskelemässä divareista lomalukemisiksi Cottoneita. Toivottavasti saksalaiset löytävät elokuvaansa saman työpaikkahuumorin, aina toimintajaksojen välissä, kuin oli pokkareissa. Phil Decker on mielenkiintoinen heppu, humanisti etsivän kamppeissa.