Jenkkihitti ei aina vedä Suomessa: Marvel-seikkailu The Avengers oli muualla ykkönen, meillä ei edes top 20-leffa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ilta-Sanomien nettitoimitus listasi vuoden 2013 ”näitä kannattaa odottaa” -elokuvat. Tosin kun jutun avaa, ”vuoden merkittävimmät elokuvat” olivat poimintoja Business Insider -nimisen elokuvan listalta, eli kyseessä oli lähinnä amerikkalainen bisneslistaus suurimmiksi odotetuista Hollywood-studioiden hiteistä. Jutussa myös sekoitettiin se, mikä kiinnostaa Suomessa ja mikä USA:ssa. Markkinoinnin globalisaatiosta huolimatta se ei ole edelleenkään aina sama asia. Vuoden 2012 jenkkiykkönen, supersankarifantasia The Avengers ei vetänyt meillä erityisen hyvin katsojia.

Juttu on täällä: Näitä kannattaa odottaa.

Heti alussa ennustetaan, että ”miljardiliuokan menestyksiksi” nousevat Nälkäpelin jatko-osa (todennäköisesti ainakin sinne päin) sekä leffa nimeltään Oz: The Great and the Powerful.

Jälkimmäinen voikin olla Yhdysvalloissa varsin odotettu juttu. Se on ikään kuin jatko-osa Ihmemaa Ozille.

Amerikkalaisesta näkökulmasta unohtuu, että kaikki elokuvat eivät ole kaikkialla yhtä suosittuja. Ihmemaa Oz vuodelta 1939 on Yhdysvalloissa koko perheen klassikko, mutta meillä hyvin harva ainakaan nuorista on sitä edes nähnyt. Uusi elokuva on siis markkinoitava meillä tyhjästä, Dorothyn satuseikkailu ei ole täällä populaarikulttuurin ydinmehua.

Oz-uutuudella on suomalainenkin nimi, Mahtava Oz. Ensi-ilta meillä ja muualla on 8.3.

Sarjakuvaelokuvista Iron Man 3 on todennäköisesti hitti Suomessakin. Jutussa mainitusta Thorin jatko-osasta The Dark World ei samaa voi povata. Edellinen Thor -seikkailu meni meillä penkin alle. Tätä Marvelin sankaria ei meillä tunneta lainkaan.

On hyvinkin vaihtelevaa, mitkä sarjakuvasankarien seikkailut myyvät nimenomaan Suomessa ja sitten taas Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa. Marvelin The Avengers oli Yhdysvalloissa sekä maailmanlaajuisesti selkeästi vuoden 2012 katsotuin elokuva. Suomessa se oli vasta sijalla 21. Uusin American Pie oli meillä kaksi sijaa suositumpi – ja USAssa se taas oli vasta sijalla 53.

The Amazing Spider-Man eli neljäs moderni Hämähäkkimies-elokuva oli USA:ssa vuoden 7. katsotuin. Meillä se ei päässyt edes 30 katsotuimman joukkoon.

On tietysti oma kysymyksensä, ovatko Hollywoodin teinileffojen jatko-osat ”vuoden merkittävimpiä elokuvia”, mutta jätetään se toiseen kertaan.