Jasper Pääkkönen poliittisen elokuvan vetonaulana – BlacKkKlansmanista tuli hitti

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

BlacKkKlansmanista on tullut Spike Leen uran menestynein elokuva Suomessa, eikä vain pienellä marginaalilla. Katsojamäärä on kahden esitysviikon jälkeen kolme-neljä kertaa se, mitä Leen aiemmin suosituimmat elokuvat Inside Man (2006), Viidakkokuume (1991) ja Do the Right Thing (1989) meillä ovat aikanaan saaneet.

Katsojia on nyt jo reilusti yli 80 000. Elokuva on ollut listaykkönen kaksi esitysviikkoaan.

BlacKkKlansman on menestynyt Yhdysvalloissakin aivan hyvin, joskaan ei poikkeuksellisesti. Se on kerännyt lipputuloja kaksi kertaa budjettinsa verran, mikä tarkoittaa pientä hittiä. Siellä se on kuitenkin suhteessa pienempi ilmiö: ensi-iltaviikonloppunaan BlacKkKlansman oli Yhdysvaltojen viidenneksi katsotuin elokuva ja toisena viikonloppunaan sijalla 7. Kyseessä ei olekaan mikään blockbuster, vaan hyvin pärjäävä persoonallisempi elokuva, joka ei ainoastaan läpäissyt Cannesin kilpasarjan taiteellista seulaa vaan sai festarien kakkospalkinnon Grand Prix’n.

Toki syy Suomen sukseeseen on selvä: Jasper Pääkkönen tekee elokuvassa ison roolin. Täytyy kuitenkin lisätä, ettei pelkästään suomalaisen läsnäolo olisi riittänyt.

BlacKkKlansmanista on nimittäin myös todella pidetty meillä, sillä se keräsi toisena esitysviikonloppunaan (viikko sitten) huomattavasti enemmän katsojia kuin ensi-iltaviikonloppunaan. Tällainen on sangen harvinaista etenkin ensi-illan yhteydessä ja listakärjessä olevalle elokuvalle. Katsojaluvut ovat isommilla leffoilla lähes poikkeuksetta laskeva käyrä.