Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Jari Halosen kauan odotettu ja taatusti persoonallinen Kalevala-elokuva teattereihin elokuussa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 9.3.2013 15:16

Jari Halonen ohjasi Kalevala-tuotantoaan Yleä varten jo kesällä 2008. Silloisten tietojen mukaan pelkästään Ylen osuus budjetista olisi peräti miljoona euroa. Sitten tuli vaikeuksia. Elokuvasäätiön tuella jälkituotantokin on nyt saatu toteutettua. Teos saa ensi-iltansa neljä vuotta suunniteltua myöhemmin, loppukesästä 2013 – ja oikein elokuvateattereissa, kaikista vastoinkäymisistä huolimatta.

Kirjoitin Halosen Kalevalasta viimeksi kesällä 2012: Suuren Kalevala-elokuvan pitkä ja kivulias prosessi.

Puhutusta miljoonan Yle-rahoituksesta huolimatta Suomen elokuvasäätiön sivuilla tukipäätöksen yhteydessä Kalevalan kokonaisbudjetiksi mainittiin piskuiset 250 000 euroa.

Kivuliaisuudesta kertoo jotain myös se, että kun elokuva-alan työolosuhteita kritisoitiin viime vuoden lopulla, Halonen nostettiin ongelmatapaukseksi. (Ehkä sekin, että Olavi Uusivirta kertoi Voima-lehden haastattelussa saaneensa ohjaaja Haloselta Kalevalan kuvauksissa litsarin.)

Elokuva on kaiken kaikkiaan niin erikoinen tapaus, että sille tarvittiin myös ihan uusi levitysyhtiö.

Kalevalan levitysvastuun on ottanut VL Media, joka on VL-musiikki-levy-yhtiön uusi osasto. Musiikkibisneksen ulkopuolella VL on toiminut jo tallennelevittäjänä elokuvapuolellakin: he ovat julkaisseet muun muassa toista kotimaisen elokuvan vastarannan kiiskeä Anssi Mänttäriä dvd:llä. Halosen 1990-luvun kulttielokuvia (Joulubileet, Lipton Cockton, Takaisin ryssiin) ei ole dvd:llä nähty muuten vielä lainkaan – toivottavasti niistäkin kuullaan.

Elokuva on kuulemma hyväksytty Finnkinon ohjelmistoon ja ensi-ilta on elokuun viimeisenä perjantaina.

Tässäpä pitkästä aikaa suomalainen elokuva, joka voi olla tyyliltään ja asenteeltaan ihan mitä vaan. Satiiria tai avantgardea, sumeaa mystiikkaa ja/tai nerokas, hyvä tai käsittämätön. En malta olla taas sanomatta, että Halosen viimeisin pitkä elokuva Aleksis Kiven elämä oli koko viime vuosikymmenen kotimaisten ehdottominta kärkeä.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Hyvä homma!

Ja eiköhän tästäkin saada hyvissä ajoin iltapäivälehdistön masinoimana jokunen ”Kansa raivostui” -kampanja vetäistyä, kun kerran joku kommunisti avantkartistinen taiteilijaiston edustaja on mennyt tekemään yhteisillä Yle-rahoilla rienaavan elokuvan Suomen kansalliseepoksesta.
Musta Väinämöinen! Homo Ilmarinen! Transu Lemminkäinen!

Saanee mainostaa: Jari Halonen esiintyy perjantaina HYY:n Elokuvaryhmän luentosarjassa 15.3. klo 14.30 Orionissa, teemana Miten elokuvani ovat syntyneet (vapaa pääsy), ja klo 17 esitetään Lipton Cockton in the Shadows of Sodoma (normaalit pääsyliput).