Kalle Kinnusen elokuvablogi.

James Cameron: Kahden vuoden kuluttua kaikki televisio-ohjelmat kuvataan kolmiulotteisina

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 12.4.2011 13:46

Avatar-ohjaaja James Cameron ajaa 3D:tä eteenpäin entistä kovempaa. Hän uskoo kaiken audiovisuaalisen viihteen olevan pian kolmiulotteista.

Cameron puhui maanantaina televisioalan messuilla Los Angelesissa. Sieltä raportoi The Hollywood Reporter (linkki).

Televisiossa 3D on ohjaaja-tuottajan arvion mukaan standardi jo kahden vuoden kuluttua: ”everything will be produced in 3D and 2D versions will be extracted from that”.

Kaikkiin elokuvateattereihin tulee 3D-valmius tuota pikaa, Cameron uskoo. Hänellä on uusi firma, joka kehittää 3D-teknologiaa nyt television tarpeita varten.

”Our strategic plan is to make 3D ubiquitous over the next five to 10 years on all platforms,” he added, predicting that in three to five years there will be 100% adoption at the cinema level and rapid expansion in the home market.

Aikataulussa on kyse enää lasien tekniikasta – ja niistä eroon pääsemisestä.

”He suggested that a move toward passive glasses in the home — which are cheaper that those frequently offered today and don’t require batteries — could help the adoption of 3DTV, and when glasses-free technology becomes available, the adoption curve ”is going to go ballistic.”

Onko Cameron oikeassa? Onko kaikki televisiossa ja elokuvissa tulevaisuudessa kolmiulotteista?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Ainoa oikea kolmiulotteisuus on hologrammikuva, ja siihen on aikaa.

Vaikea uskoa, että kovin moni olisi valmis pitämään laseja päässä kotosalla. Cameron on varmaan unohtanut, että suurelle yleisölle tv-viihde on pikemminkin taustamölyä kuin intensiivisesti seurattavaa ohjelmaa. Idolsista keskusteleminen on huomattavan vaikeaa, jos päässä törröttää lasit, joilla ei näe kuin TV:n kuva-alueen oikein ja muu lähinnä häiritsee. Toisaalta olin aivan varma, ettei Avatarista tule mikään mullistava menestys, joten ehkä Cameron tietää mistä puhuu. Aikataulu on joka tapauksessa täysin utopistinen.

Editoija Robert Murchin mielestä ihmisaivot ei handlaa kauhean hyvin sitä että keskitytään moneen asiaan usella eri tasolla. 3D-tyyppien vastaus siihen on ollut että leffantekijöiden pitää rakentaa leffat silleen että huomio on aina vain tietyissä pisteissä. Niinhän ne varmasti tehdään nykyäänkin, mutta jos kaikki tv-lähetykset on 3D:tä koko ajan ja Murch on oikeassa, niin voi mennä mummeleilta silmät kieroon ja pää kipeäksi. Tuntuu vähän Cameronin teknofetisismiltä taas tuo.

Täällä pitäis olla tuo Murchin juttu: http://blogs.suntimes.com/ebert/2011/01/post_4.html
(en tosin saanut linkkiä nyt auki kun netti pätkii)

Samaa on muuten sanonut Werner Herzog myös, joka teki juuri 3D-dokkarin, että ihmisaivot ei yksinkertaisesti ole tottuneet fokusoimaan 3D:nä jatkuvasti. Hänen mukaansa jollain huippukorispelaajilla on pelin aikana koko 3D-visio käytössä, mutta normi-ihmiset käyttää 3D-näköä valikoiden.

Kirjoitinkin tuosta Murchin ja Ebertin kirjeenvaihdosta jo pari kuukautta sitten (ja kas, senkin blogimerkinnän päätin maneerisesti samaan kysymykseen..):

https://suomenkuvalehti.fi/blogit/kuvien-takaa/leikkaajaguru-walter-murch-kertoo-miksi-3d-ei-tule-koskaan-toimimaan

On mielenkiintoista nähdä, mihin fokus- ja konvergenssipisteiden ristiriitaisuus johtaa: ehkä jo mainittu hologrammi-3D on ainoa tie todella vaikuttavaan ja virheettömään syvyysvaikutelmaan, ehkä ei.

Oh my God, they didn’t kill Kenny.

Vakavasti ottaen, Peter Jackson heitti Facebook-sivullaan, että Hobiteissa kuvasta tulee niin terävä, että puristit jäävät kaipaamaan ”vanhaa” blurrimpaa kuvaa.

Väitti kyllä myös, että kuvausryhmänsä puristitkin ovat nyt 48fps -käännynnäisiä.

Niinkuin Mikko Pihkoluoma sanoikin, suuri osa telkkarin ”katselusta” on sellaista vilkuilua. Kuka jaksaa venkslata jotain 3D-laseja silmille ja pois kun juttelee muiden kanssa, tai katsoo sukkapuikkojaan tai läksykirjaansa? Ja mainostauoillahan aina juostaan jääkaapille. Mitäs sitten kun pitäisi syödä ohjelman jatkuessa, ei varmaan lasit päässä nää kovin hyvin.

Lisäksi 2D-kuvalla on paljon hyviä ominaisuuksia joita 3D-llä ei ole. Eihän väritelkkarikaan syrjäyttänyt mustavalkoista kuvaa. Eikä värifilmi mustavalkofilmiä, jos stillkuvista puhutaan.