Kalle Kinnusen elokuvablogi.

James Cameron esittelee Avatar-elokuvaa pala palalta

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 21.8.2009 08:20

Uudessa Vanity Fair-lehdessä kerrottiin viimeisin arvio James Cameronin Avatar -tieteiselokuvan budjetista: 450 miljoonaa dollaria.

En tiedä mistä luku oli repäisty, sillä vielä kuukausi sitten Varietyssakin arvioitiin budjetin olevan ”vain” jossain hieman 200 miljoonan taalan yläpuolella. Siis samoissa lukemissa kuin Cameronin edellinen pitkä fiktio, kaikkien aikojen menestynein elokuva Titanic.

Tosin saman lehden bloggaaja Anne Thompson kertoi jo vuosi sitten, että summa on 300 miljoonan pintaan.

Oli miten oli, kyse on sellaisesta summasta, että markkinoinninkin täytyy olla poikkeuksellista.

Avatar ensiesittäytyi yleisölle internetissä teaser-trailerina muutama päivä sitten. Tänään eri puolilla maailmaa, myös Helsingissä, esitetään 15 minuutin pätkä Avataria. Sen on määrä tehdä selväksi, kuinka käänteentekevää elokuvan tekniikka ja kolmiulotteinen kuvasto on.

En muista, että mistään elokuvasta olisi tällaista näytepätkää esitetty tilaisuudessa, jonne tarvitsee oikein lipun (ilmainen, mutta haettava etukäteen). Jotkut ovat näitä lippuja koettaneet nettihuutokaupoissakin myydä, mutta ainakaan Suomessa ei kauppa ole käynyt.

Se teaser-traileri eri tasoissa liikkuvine objekteineen kertoo oikeastaan vain sen, että 3D-syvyysvaikutelmaan on satsattu. Vaikutelma on kaksiulotteisena ruudulta katsottuna jotenkin tietokonepelimäinen.

Ensi-iltaa saadaan odottaa jouluun.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Itse ainakin odotan tätä kuvaa, kuin ”kuuta nousevaa”!

Budjettia saattaa osittain selittää se, että leffan lisäksi Avatar-proggiksesta on tuomassa rahaa takaisin tulossa oleva AAA-tuotantostandardin videopeli, jota mitä luultavimmin on väsätty osittain samoilla resursseilla (3D mallit..) Täällä Kölnissä GamesComissa esiteltiin peliä (kaikki kännyt ja kamerat takavarikoitiin katsojilta), ja se tosiaan on toteutettu viimeisen päälle 3D:nä. Sääli, että aikaiseksi oli saatu taas vain standardibulkki (joskin värikkäämmän, ja toki nätin näköinen) first person shooter…

Yleensä Avatarin kohdalla on puhutttu noin 300 miljoonan dollarin budjetista, mutta ilmeisesti siihen ei ole laskettu mukaan lopullista mainosbudjettia. Jos tätä blogia lukee joku taloustieteilijä, niin voisiko hän laskea kuinka tähtitieteellisen summan Avatarin pitää tuottaa rahaa, ennekuin sen voidaan katsoa olevan taloudellisesti kannattava hanke. Ymmärtääkseni studiot saavat voitoista noin puolet, loput menevät elokuvateattereille ja muille osallisille.

Mainoskuluja ja filmikopioiden tekemistä (usean miljoonan paukku sekin USA:ssa isolle ensi-illalle) ei lasketa yleensä budjettiin.

Tuloja studion kassaan tuovat tietysti myös dvd/blu-ray- ja televisiomyynnit. Niistä kertyy helposti enemmän kuin elokuvateatterilevityksestä. Ja tulojen häntä on pitkä.

Tempaus ei mennyt ihan putkeen sillä Tennarin ykkössaliin oli vaivautunut vain joitain kymmeniä ihmisiä. Ehkä reilu sata. Ennen näytöstä Tennispalatsin edestä värvättiin ihmisiä katsomaan Avatar-ennakkoa.

Näitä luetaan juuri nyt