James Cameron: Avatar palaa pidennettynä valkokankaalle, jatko-osa tapahtuu veden alla

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ohjaaja-kirjoittaja-tuottaja James Cameron antoi haastattelun Los Angelesin Timesin Hero Complex-blogille. Hän paljasti, että Avatar 2 tulee sijoittumaan Pandora-planeetan valtamereen.

Ei ihme. Asiantuntija Mika Siltalan (Cinema Mondo -levitysyhtiön pomon ja sukelluskoulun omistajan) kertoman mukaan ensimmäisessäkin Avatarissa Pandoran kasvusto oli pitkälti koralliriuttojen flooran innoittamaa, esimerkiksi ne kosketuksesta salamannopeasti suppuun vetäytyvät ruohot.

Myös Cameron tiedetään sukellusintoiijaksi. Hän on tehnyt jo yhden pitkälti vedenalaisen fiktion (Abyss – syvyys) sekä Titanicin hylkyyn kurkistavan 3D-dokumentin Ghosts of the Abyss.

Toinen asia, josta Cameron tunnetaan, ovat director’s cutit. Hän oli parikymmentä vuotta sitten ensimmäisiä ohjaajia, jonka elokuvista julkaistiin hyvin pian ensi-illan jälkeen pidempiä ohjaajan versioita. Eikä se ollut vain markkinointikikka: ainakin Aliensin ja Terminator 2:n pitkät leikkaukset ovat lyhyitä parempia.

Joten ihme ei ole tämäkään: Avatarista tuodaan Yhdysvalloissa elokuussa elokuvateattereihin kuusi minuuttia pidempi versio.

Onneksi Cameron ei itsekään peittele, että se on dollarien keräämistä. Hero Complexin haastattelusta:

”We were sold out of our Imax performances right up to the moment until they were contractually obligated to switch to Alice in Wonderland, so we know we left money on the table there. And the 3-D really helped Avatar right up until the moment that it hurt it. And it hurt it at the moment Alice and then How to Train Your Dragon and Clash of the Titans came in and sucked up all the 3-D screens. We went from declining 8% a week to declining 50%. Clearly, it wasn’t market forces directly; it was the availability of theaters. So we’re going to wait until there’s a time to come back in, inject the new footage into the mix and see if we can interest people in the Avatar experience in theaters.”

Vähän säälittää, että Cameronin pitää tehdä vähän pitkäveteisestä elokuvasta vielä venytetympi, mutta jos ”pöydälle jäi rahaa”, niin kai se pitää jollain tekosyyllä noukkia.

Avatarin Suomen levittäjällä FS Filmissä ei vielä osattu sanoa, tuleeko pidennetty versio meillä kankaalle.