Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

James Bond ja Matti Nykänen vastaan Tuntematon sotilas

Blogit Kuvien takaa 30.10.2017 13:04
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Ensi-iltaviikonlopun tulokset ovat julki: Tuntematon sotilas sai perjantaista sunnuntaihin 121 827 katsojaa.

Sitä ennen Aku Louhimiehen ohjaama elokuva sai jo peräti 48 438 katsojaa ennakkonäytöksissä, ja siitä myöhemmin.

Katsojamäärää on totta kai aivan erinomainen, sillä kyseessä on kotimaisen elokuvan kaikkien aikojen ylivoimainen ensi-iltaennätys, eikä tämän luokan lukuihin ole muutenkaan ylletty kuin muutamia kertoja. Suunnilleen tällaisia lukuja on toki odotettukin elokuvalle, joka sai esimerkiksi Finnkinon koko maan valkokankaista yli puolet (tietysti ne isommat), ja jonka näytöksiä ennakkomyytiin jo kuukauden ajan.

Täytyy kuitenkin muistaa historiaperspektiivi: katsojamäärät per viikonloppu ovat nykyään aivan eri suhteessa kuin ennen digitalisoitumisen aikaa, noin vuotta 2010. Esityssalien määrät ovat vähintään tuplaantuneet, kun joka salissa ei tarvitse pyörittää omaa filmikopiotaan.

Niin tai näin, viimeisin Bond-elokuva Spectre oli kaksi vuotta sitten ensi-illassaan jopa suosituimpi kuin kansallisesti profiloitu ja massiivisesti markkinoitu Tuntematon sotilas. Se sai ensimmäisenä viikonloppunaan 136 458 katsojaa.

En väitä, että Spectren kaula Tuntemattoman merkitsisi millään muotoa jälkimmäisen häviötä, mutta ero on periaatteellisesti jännittävä. Millä se selittyy?

Osin ehkä sillä, että Tuntematon sotilas on kestoltaan niin poikkeuksellinen, tasan kolme tuntia, mikä rajoittaa näytösmääriä. Tosin Spectren kesto oli myös huomattava – kaksi tuntia 40 minuuttia. Erolla on siis aika pieni merkitys.

Tuntemattomaan ryntäysyleisöä syövät nuo ennakot, jotka ovat pääasiassa firmojen ja yhteistyökumppanien asiakastilaisuuksia. Niissä tätä erittäin helposti myytävää elokuvaa kävi katsomassa tosiaan aivan ennätysmäinen pääluku, melkein 50 000 ihmistä.

Mikä on Tuntemattoman sotilaan haaste? Ehkä se, että kansallista sotajuttua on lukuisten tuttujen tähtien läsnäolosta huolimatta haastavaa myydä varsinaisille leffateatteripenkkien heavy usereille eli teini-ikäisille ja nuorille aikuisille. He ovat sitä keskeisintä ryntäysyleisöä, joka haluaa oitis nähdä heitä kiinnostavan elokuvan. Toki Tuntemattomasta on vaikka treffileffaksi, mutta ei se siihen käyttöön ilmeisin valinta ole. Bondkin on tutumpi ja turvallisempi. Agentti on kuitenkin romanttisempi kuin sotilas ja Aston Martin siistimpi juttu kuin korsu. Historiallinen ja realistisena myyty juttu voi näyttää suorittamiselta, ei viihteeltä, jota se toki on.

Onkohan selitys kuitenkaan pitävä?

Matti Nykäsestä kertova tragikomedia Matti sai nimittäin 12 vuotta sitten ensi-illassaan peräti 91 931 katsojaa. Tuolloin elettiin siis aikaa, jolloin esityskopiot olivat fyysisiä ja niitä oli merkittävästi vähemmän, eli aivan jokainen teatterisali ei Mattia ensi-iltapäivänä saanut. Mattikin on lähes kaksi ja puoli tuntia pitkä.

Jännittävintä taitaa olla, millaisiin kokonaiskatsojamääriin Tuntematon on matkalla. Profiloituiko se vanhemman yleisön elokuvaksi, jolla on pitkä häntä? Erään viisauden mukaan keskitien menestyselokuva – sellainen joka ei ole ensi-illassaan paha floppi ja joka tavoittelee demografisesti selkeää perusyleisöä – saa koko teatterikaarellaan viisi kertaa ensi-iltaviikonlopun katsojamäärän.

Kaava on muuten yllättävän pitävä, mutta se ei toimi ollenkaan, jos kohdeyleisö onkin vähän keskimääräistä vanhempaa eli leffateatteriin hitaammin ehtivää. Esimerkiksi Mielensäpahoittaja sai ensi-illassa noin 30 000 katsojaa, mutta yhteensä yli 500 000 – sen kerroin oli siis lähes 17. Tuollainen on kuitenkin hyvin harvinaista.

Haaste ei ole siis vain nuorisossa, vaan myös keski-ikäisissä ja eläkeläisissä. Tuntemattoman vastaanotto on ollut niin positiivinen, että väkivaltaa sinänsä tai sodassa vellomista ja tutun jutun uusintafilmatisointia vierastanut osa iäkkäämmästä kansasta saattaa sittenkin päätyä katsomaan Louhimiehen tulkintaa ihan leffateatteriin.

Tuntematon sotilas saa varmasti kertoimen, joka on korkeampi kuin 5. Tuotanto- ja levitysyhtiöt ovat puhuneet 700 000 katsojan tavoitteesta ja avauksen perusteella uskon sen täyttyvän varsin helposti. Teattereihin ei ole tulossa merkittäviä kilpailijoita. Seuraava todellinen blockbuster on uusi Tähtien sota -leffa The Last Jedi, jota saadaan odotella joulukuun puoliväliin. Sitä ennen nuorempaa yleisöä toki tavoittelevat myös sarjakuvaleffat Thor: Ragnarök ja Justice League, joista jälkimmäinen saanee jättivalkokankaat käyttöönsä 17.11. Aikuisyleisöä tavoittelee uusi Idän pikajunan arvoitus tähtineen (Johnny Depp, Judi Dench…), joka saapuu 24.11. Kotimaisia ensi-iltoja ovat Heinähattu ja Vilttitossu -jatko-osa marraskuun lopulla ja draamakomedia Joulumaa joulukuun alussa. Isompaa kansallis-nostalgista hittiä odotellaan vasta joulunpyhinä, jolloin ensi-iltaan tulee humoristinen lätkäjuttu 95.

Tuntemattomalle on pedattu siis pitkä ja leveä väylä.

Spectre sai noin lopulta 700 000 katsojaa – kerroin oli siis aika tarkkaan 6. Sama kerroin näyttäisi olevan myös esimerkiksi viimeisimmällä isolla kotimaisella historiallisella elokuvalla, Tuntemattoman tapaan lajityypissään vähän tavallista rajummalla Ikitiellä, joka avasi syyskuun puolivälissä noin 20 000 katsojalla ja näyttäisi jäävän hitusen yli 120 000 katsojaan. Matti sai aikoinaan 460 000 katsojaa.

Nouseeko Tuntematon yli miljoonan katsojan rajan? Sen on viimeksi ylittänyt 20 vuotta sitten Titanic. Jos minulta kysytään: en löisi vetoa sen puolesta, mutta en ällisty, mikäli nousee. Se edellyttää todellista fanikäyttäytymistä, huomattavaa yleisönosaa joka käy katsomassa leffan kankaalta useita kertoja.

Emme enää elä sellaista medianiukkuuden aikaa kuin 1990-luvun lopussa – mutta mistä sitä tietää.

Muokattu 30.10. klo 20.56: tarkennettu loppuvuoden kotimaisia ensi-iltoja lisäämällä blogimerkinnästä alun perin unohtuneet Heinähattu ja Vilttitossu sekä Joulumaa.