James Bond -elokuvat 50 vuotta: mikä on paras?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Perjantaina vietettiin James Bondin juhlapäivää: sarjan ensimmäisen elokuvan Salainen agentti 007 ja tohtori No maailmanensi-illasta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Uusin Bond Skyfall saa ensi-iltansa 26.10. ja siltä odotetaan aika paljon. Ohjaaja on 007-historian arvostetuin, American Beautyn ja Revolutionary Roadin tekijä Sam Mendes. Mutta mikä Bond-seikkailu on onnistunein?

Itse en osaa päättää. Kaksi on ylitse muiden.

Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa (1968) muistetaan usein George Lazenbyn ainoana 007-esiintymisenä. Koska vain kerran Bondia näytellyt Lazenby ei ole Sean Connery eikä Roger Moore, elokuvaa on pidetty jotenkin alempiarvoisena.

HMSP on kuitenkin todella vetävä ja sen toimintajaksot ovat varhaisten Bondien selkeästi parhaat. Laajakangaskuvaus ei päässyt oikeuksiinsa aikanaan nähdyissä televisioversioissa. Elokuva kannattaa tarkastaa uudelleen dvd:ltä tai vastikään ilmestyneeltä bluraylta.

Eikä Lazenby ole lainkaan huono. Hän on arrogantti ja tyylikäs, kuten Bondin pitääkin olla. Huoleton, mutta lihaa ja verta.

Toinen poikkeukselisen hyvä on Casino Royale, siis Daniel Craigin 007-debyytti.

Se on sarjan ”realistisin” elokuva, tiukkaa modernia toimintaa Bourne-elokuvien malliin (tuottajat myönsivätkin, että mallia otettiin niistä) – ja toiseksi traagisin. Surullisempi on vain HMSS, jonka lopussa elokuvien Bond-hahmo kokee suurimmman menetyksensä.

Valinnat kai osoittavat tosikkomaisuuttani, jos lisään että mielestäni Roger Mooren Bondeista paras on niistä vakavin, Erittäin salainen. Koko virallisen Bond-sarjan hupaisin taas taitaa olla Kuuraketti, jonka tieteiskuviot menevät viehättävästi tolkun tuolle puolen. Teini-iässä Elä ja anna toisten kuolla oli suosikkini, ehkä myös siksi, että se oli ensimmäinen näkemäni Bond, vhs-nauhalta noin vuonna 1985. Konna Kanangan kohtalo on ikimuistoinen.

Pierce Brosnan oli paikallaan Kultaisessa silmässä, mutta hänen ajallaan elokuvasarjaa vietiin muoviseen suuntaan. Nyt katsottuna Brosnanin olemus on aivan liian fiini ja Kultaisen silmän jälkeisistä elokuvista puuttui kaikki särmä. Ne olivat kuin pitkiä luksustuotteiden mainoksia, todella kaukana kirjailija Ian Flemingin luomasta maailmasta.

Pidän Craigista kovasti, ja oli ilo kuulla, että hän tekee vielä ainakin kaksi 007-elokuvaa Skyfallin jälkeen.

Mikä on oma suosikkisi?

(Alan Partridgen suosikki on 007 – rakastettuni.)

Katso Skyfallin traileri täältä.