Jackie Chan kävi Helsingissä - suurin elokuvatähti kaupungin yössä 15 vuoteen

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tiistai-iltana Helsingin ravintola Kannaksessa moni keskittyi peliin, mutta toiset vilkuilivat erääseen pöytään epäillen silmiään. Oliko paikalla Jackie Chan, tuo 1980-luvun alusta asti Aasian suurimman elokuvatähden titteliä kantanut akrobaattikoomikko, jonka Hollywood-leffatkin ovat yksinään tuottaneet yli miljardi euroa? Kyllä vain.

Hymynaama lienee jo Suomessakin laajasti tuttu 1990-luvun loppupuolen kansainvälisen läpimurron jäljiltä.

Chan oli ollut kuvaamassa Chinese Zodiacia eli Armour of God-sarjan kolmososaa Baltiassa, ja lentojen välillä vietti illan Stadissa. Kun muu raflan väki seurasi Suomen ja Sveitsin ottelua, Chan muina miehinä tutki aiemmin remupaikkana tunnetun Kannaksen uudistettua ruokalistaa.

”Mä menin sinne kattoo pelii ja kuten ymmärtää, aika vaikee oli uskoo mitä näki”, kommentoi Chania fanittanut IT-ammattilainen, jonka kanssa tähti suostui kaverikuvaankin.

Viimeksi vastavaa elokuvapuolen star poweria on voitu ihmetellä, kun Bruce Willis ja Sylvester Stallone kävivät Planet Hollywood -raflan avajaisissa 1994 ja Willis teki Shakaalia pari kaupungissa vuotta myöhemmin. Onhan täällä kaikenlaista staraa pyörinyt myöhemminkin, kuten Audrey Tautou lomalla pari vuotta sitten, mutta Chan on pieni jättiläinen. Cooliudessa ja kunnianarvoisuudessa ohi menee toki Christopher Leen vierailu Night Visions-festareilla 2002.

Hongkongilaisen Chanin visiitin syynä on tietenkin Finnairin Aasia-yhteys.

Baltia-kuvauksista löytyy vähän tietoa oitis IMDb:stä: ”Between April 18 and May 2 2012, some scenes will be filmed at the ”Aerodium” vertical wind tunnel in Jelgava, Latvia”. (Olen muuten joskus suunnitellut tuonne erään kaverin polttareita. Ei sitten toteutunut.)

Tapasin Chanin ajan kanssa vuosi sitten uuden Karate Kid -elokuvan tiimoilta. Mukava, puhelias tyyppi, joka ei antanut aina sen haitata, ettei englannin kielitaito edelleenkään ole saumaton (eli välillä piti arvailla, mistä juttu oikein kertoo). Nyt jäin kotisohvalle seuraamaan tilannetta enkä innostunut lähtemään moikk.. öh, stalkkaamaan.

Twitterissä tieto Chanista Helsingissä tavoitti retweetteinä reilussa tunnissa potentiaalisesti noin 15 000 käyttäjää. Somen ketteryyttä, kungfun voimaa.

Mutta monia varmasti pännii, ettei kyseessä ollutkaan kiinalaisten elokuvapamppujen – joilla on satoja miljoonia käyttöfyrkkaa sekä avaimet maailman kolmanneksi suurimman elokuvamarkkina-alueen portteihin – kiinnostus Suomeen. Sepä vasta päheää olisi ollut. Mutta on Jackie Chan Kannaksessa sellaisenaankin mukava tiistai-illan piriste.

Seuraa kirjoittajaa twitterissä: @kallekinnunen