Jääkarhu Knut ja sissimarkkinoinnin ABC

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jääkarhu Knut ajeli perjantaina polkupyörällä ohitseni. Tai siis Knutiksi pukeutunut mies, jonka joku oli palkannut keräämään huomiota yhdelle monista Knut-elokuvaprojekteista.

Knut on siis se Berliinin eläintarhassa joulukuussa 2006 syntynyt orpo jääkarhunpentu, joka oli hetken koko maailman huomion kohteena. Berliinissä Knut-villitys jatkuu. Valmistuuko yksikään Knut-leffa ikinä – se on ihan toinen kysymys.

Elokuvafestivaaleilla nähdään mielikuvituksellisia ja usein todella korneja markkinointitempauksia. Cannesissa tarjonta on mieleenpainuvinta: rahoitusta ja julkisuutta kaipaavat tuottajat eivät kaihda mitään laillisia keinoja. Siellä on nähty kaikki, esimerkiksi avopakettiauton lavalle kyhättyyn ristiin tökerösti naulittu erittäin verinen Jeesus (joku halusi tehdä The Passion of the Christin vanavedessä oman tulkintansa aiheesta). Tuntikaupalla lavalla ollut Jeesuksen esittäjä oli aidosti kärsivän näköinen 27 asteen helteessä pakokaasun tuprutessa naamalle.

Eikä hulluttelu rajoitu pienen budjetin helppoheikkeihin. Viiime vuonna Jerry Seinfeld liukui vaijerilla Cannesissa Carlton-hotellin katolta rantaan mehiläiseksi pukeutuneena. Seinfeldiltä oli tulossa Mehiläisen elokuva.

Tuollaiseen verrattuna Berliinissä on aika vaisua. Tämän vuoden nokkelinta antia on Wild Bunch-myyntiagentuurin toimitiloikseen festarin ajaksi vuokraama yksikerroksinen talo, joka on huolella maalattu ja koristeltu jonkinlaiseksi sissihökkeliksi. Katosta roikkuu maastoverkkoja ja höskän edessä on vanhan amerikanraudan romu. Tarkoitus on luoda mielleyhtymiä Latinalaisen Amerikan vapaustaistelijoihin. Rakennus todella erottuu Berliinin katukuvasta.

Kyllä, Wild Bunchilta on tulossa Che Guevara-elokuva, kaksikin. Hankkeiden takana on Steven Soderbergh.