Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Ja Oscar-voittajat ovat…

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 19.2.2009 19:55

Oscar-gaala on sunnuntaina. Arvauksia voi tehdä, mutta todennäköisimmät voittajat löytyvät internetin kansainvälisten vedonlyöntifirmojen sivuilta.

Seuraavat kertoimet ovat Unibetin verkkosivuilta, koska se tuli Googlella ensimmäisenä vastaan ja tarjosi tasaisimpia lukuja. Nopean vertailun perusteella muillakin vastaavilla firmoilla kerroinuvut ovat lähes prikulleen samat.

Mainittakoon, että vedonlyöminen ulkomaisten firmojen kanssa on laillisesti harmaalla alueella ja keräsin nämä tiedot vain elokuvien Oscar-menestykseen kohdistuvasta mielenkiinnostani. Viime hetken kertoimet kun ovat lähes poikkeuksetta osoittaneet Oscar-voittajat.

Varmaksi voi jo sanoa, että edesmennyt Heath Ledger saa parhaan miessivuosan palkinnon. Vedonlyöntikertoimeksi tarjotaan jopa 1,01:tä.

Vahvat pääosasuosikit ovat Mickey Rourke ja Kate Winslet. Kummallakin kerroin on 1,50.
Miehistä kohtuullisen vahvoilla on myös Sean Penn (2,80), naisista kakkosella Meryl Streepillä (4,50) on kovasti kirimistä. Streep saa ehdokkuuden melkein joka vuosi, mutta hänen viimeisimmästä voitostaan on neljännesvuosisata.

Naissivuosasta suosikki on Penelope Cruz, 1,55.

Parhaassa ohjauksessa ja elokuvassa kärjessä on Danny Boylen Slummien miljonääri, kertoimilla 1,10 ja 1,15. Ei siinä kai muutenkaan ollut epäilemistä, sillä elokuva voitti tammikuun alussa molemmissa kategorioissa Critics’ Choice -palkinnon, joka on viimeisen yhdeksän vuoden ajan ennakoinut kummankin kategorian voittajat.

Unibetillä ei ole parhaan ulkomaisen elokuvan kategoriaa, mutta Ladbrokesilla on, ja Waltz for Bashir johtaa kertoimella 1,33.

Eiköhän peli ole siis päivänselvä.

Centrebetillä lisäväriä tuo kategoria siitä, mikä elokuva saa eniten palkintoja. Sitäkin johtaa Slummien miljonääri, kerroin on 1,38. Tämä on melkein jännittävää, sillä elokuvalla on vain 10 ehdokkuutta, kun Benjamin Buttonilla on 13.

Buttonille jäänee siis lähinnä palkintoja niinsanotuista teknisistä kategorioista. Hyvä.

Anteeksi jos pilasin jonkun jännityksen.

Lue lisää Oscareista.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Charles Chaplin ei koskaan saannut Oscaria, mikä osoittaa, että palkinnon antajat valitsevat sopivammat eivätkä parhaimmat palkituiksi. Chaplin oli kriittinen Yhdysvalloille. Alfred Hitchcock palkittiin vasta uransa jälkeen,

”Parhaassa ohjauksessa ja elokuvassa kärjessä on Danny Boylen Slummien miljonääri, kertoimilla 1,10 ja 1,15. Ei siinä kai muutenkaan ollut epäilemistä, sillä elokuva voitti tammikuun alussa molemmissa kategorioissa Critics’ Choice -palkinnon, joka on viimeisen yhdeksän vuoden ajan ennakoinut kummankin kategorian voittajat.” Poikkeuksina vuodet 2005 ja 2006 – Million Dollar Baby voitti Sidewaysin ja Crash ohitti Brokeback Mountainin.

”Elokuvalla, joka voittaa Oscar -palkinnon tulee olla ainakin yksi seuraavista ominaisuuksista: Amerikkalaisuuden ihannointi ja amerikkalainen sankari Ei missään nimessä saa kritisoida markkinataloutta Tarinassa päähenkilö ns. nousee suosta vaikeuksien kautta voittoon, tähän liittyy usein kuluttamisen ja yksilökeskeisyyden hehkutus.” Oliko Crashillä mitään näistä ominaisuuksista? Zaibaidaijajoo puhuu nyt itseään pahasti pussiin…

Ehkäpä ohjaaja ja tuotantotiimi haluttiin palkita kyseisestä tekotaiteellisuuden multihuipentumasta, jotta saataisiin ”visionäärit” pois sellaisten aiheiden parista, kuin mitä esimerkiksi Crash -käsitteli.

”Elokuvalla, joka voittaa Oscar -palkinnon tulee olla ainakin yksi seuraavista ominaisuuksista: Amerikkalaisuuden ihannointi ja amerikkalainen sankari Ei missään nimessä saa kritisoida markkinataloutta Tarinassa päähenkilö ns. nousee suosta vaikeuksien kautta voittoon, tähän liittyy usein kuluttamisen ja yksilökeskeisyyden hehkutus.”

Oliko No country for old menillä mitään näistä ominaisuuksista?

Tottakai kapitalismin ja maailman järjestyksen tyyssijassa huolehditaan siitä, että vain ”oikeaa sanomaa” levittävät elokuvat nostetaan jalustoillensa. Perusamerikkalaista huttua koko Oscar -gaala. Elokuvalla, joka voittaa Oscar -palkinnon tulee olla ainakin yksi seuraavista ominaisuuksista:
Amerikkalaisuuden ihannointi ja amerikkalainen sankari
Ei missään nimessä saa kritisoida markkinataloutta
Tarinassa päähenkilö ns. nousee suosta vaikeuksien kautta voittoon, tähän liittyy usein kuluttamisen ja yksilökeskeisyyden hehkutus.