Isle of Dogs: Berlinalessa Wes Andersonkin ottaa kantaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Wes Anderson on ihailtu ja arvostettu. Kantaaottava hän ei ole ollut. Anderson on hurmannut fanikuntansa hermeettisillä maailmoilla, joiden epäpoliittisuus on ollut melkein poliittista. (Niille, jotka eivät ole Andersonin estetiikasta syttyneet, hän on edustanut myös uusinfantilismia.)

Berliinin elokuvajuhlat avasi Isle of Dogs, Andersonin toinen nukkeanimaatioelokuva. En tiedä kertooko enemmän ajastamme kuin Andersonin muutoksesta, että hänkin on nyt hermolla.

Isle of Dogs on ”Japaniin” sijoittuva animaatiofantasia, jossa ilkeät, valehtelevat vallanpitäjät vainoavat koiria, eräänlaista vähemmistöä. Siinä on nähty kantaaottavuutta suuntaan jos toiseenkin.

Englanninkielisessä versiossa ääninäyttelijöinä kuullaan Anderson-vakkareita kuten Bill Murrayta, Tilda Swintonia ja Jeff Goldblumia sekä muiden muassa Greta Gerwigiä ja Bryan Cranstonia.

Elokuva on viihdyttävä ja täynnä kivoja yksityiskohtia, kuten Andersonilta saa odottaa. Minusta se on ohjaajan toiseksi tai kolmanneksi paras elokuva. Edelle menee The Grand Budapest Hotel, ehkä myös Rushmore.