Islannissa elokuvateattereissa on mainoskatkot

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Lomalla Islannissa menimme sadepäivänä elokuviin. Maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Akureyrissä iltanäytöksen elokuvalippu oli selvästi pohjoismaista keskitasoa huokeampi: hieman alle kahdeksan euroa. Ajattelin, että ehkä se on talouskriisin seurauksia. Mutta aika tarkkaan puolivälissä elokuva meni poikki kesken kohtauksen ja valkokankaalla alkoi pyöriä mainoksia.

Mainoskatko tuli ilman varoitusta, eikä sen paikkaa oltu juuri mietitty. Ääni alkoi vaimentua ja kuva katosi. Ehkä joitain tärkeitä hetkiä elokuvasta jäi siinä näyttämättä.

Kankaalla pyöri kuutisen minuuttia mainoksia still-kuvina. Ruuduissa esiteltiin paikallisia palveluja, lehtiä, tulevia elokuvia ja taisi siinä olla joku automainoskin. Taustamusiikkina oli jotain kehnoa puupääpoppia.

Olen käynyt elokuvissa (normaalinäytöksissä, siis ei festivaaleja mukaanlukien) ainakin tusinassa eri maassa kolmella mantereella ja tämä oli todellakin uutta.

Kokemus oli enemmän koominen kuin ärsyttävä. Hoopot mainokset ja kovalla soitettu pilipalimusa kesken elokuvan olisivat taatusti pilanneet vakavamman elokuvan tunnelman. Nyt kyseessä oli lähinnä romanttiseksi kauhukomediaksi luokittuva zombisatu Warm Bodies, joten vahinko ei ollut niin suuri.

Tarkistin asian. Käytäntö on tosiaan nähtävästi kaikissa Islannin elokuvateattereissa, kaikissa elokuvissa. Mainoskatkoa tosin kutsutaan väliajaksi. (Myöhemmin selvisi, että myös Sveitsissä on ainakin joissain kaupungeissa sama käytäntö.)

Väliaika on kaunisteleva kiertoilmaus. Warm Bodiesin näytöksen noin 30 katsojasta vain pari kolme lähti katkolla vessaan tai popcorn-ostoksille, ja elokuva oli vain 97-minuuttinen, siis keskivertoa hieman lyhyempi. Katkolle ei siis ollut kerta kaikkiaan mitään katsojista lähtevää tarvetta.

Elokuvissa käymisen sanotaan olevan Suomessa kovin kallista. Olisiko noin 20% nykyistä halvempi elokuvalippu houkutteleva, jos kesken elokuvan tulisi kuuden minuutin meluisa mainoskavalkadi?