Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Islannissa elokuvateattereissa on mainoskatkot

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 3.3.2013 18:16

Lomalla Islannissa menimme sadepäivänä elokuviin. Maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Akureyrissä iltanäytöksen elokuvalippu oli selvästi pohjoismaista keskitasoa huokeampi: hieman alle kahdeksan euroa. Ajattelin, että ehkä se on talouskriisin seurauksia. Mutta aika tarkkaan puolivälissä elokuva meni poikki kesken kohtauksen ja valkokankaalla alkoi pyöriä mainoksia.

Mainoskatko tuli ilman varoitusta, eikä sen paikkaa oltu juuri mietitty. Ääni alkoi vaimentua ja kuva katosi. Ehkä joitain tärkeitä hetkiä elokuvasta jäi siinä näyttämättä.

Kankaalla pyöri kuutisen minuuttia mainoksia still-kuvina. Ruuduissa esiteltiin paikallisia palveluja, lehtiä, tulevia elokuvia ja taisi siinä olla joku automainoskin. Taustamusiikkina oli jotain kehnoa puupääpoppia.

Olen käynyt elokuvissa (normaalinäytöksissä, siis ei festivaaleja mukaanlukien) ainakin tusinassa eri maassa kolmella mantereella ja tämä oli todellakin uutta.

Kokemus oli enemmän koominen kuin ärsyttävä. Hoopot mainokset ja kovalla soitettu pilipalimusa kesken elokuvan olisivat taatusti pilanneet vakavamman elokuvan tunnelman. Nyt kyseessä oli lähinnä romanttiseksi kauhukomediaksi luokittuva zombisatu Warm Bodies, joten vahinko ei ollut niin suuri.

Tarkistin asian. Käytäntö on tosiaan nähtävästi kaikissa Islannin elokuvateattereissa, kaikissa elokuvissa. Mainoskatkoa tosin kutsutaan väliajaksi. (Myöhemmin selvisi, että myös Sveitsissä on ainakin joissain kaupungeissa sama käytäntö.)

Väliaika on kaunisteleva kiertoilmaus. Warm Bodiesin näytöksen noin 30 katsojasta vain pari kolme lähti katkolla vessaan tai popcorn-ostoksille, ja elokuva oli vain 97-minuuttinen, siis keskivertoa hieman lyhyempi. Katkolle ei siis ollut kerta kaikkiaan mitään katsojista lähtevää tarvetta.

Elokuvissa käymisen sanotaan olevan Suomessa kovin kallista. Olisiko noin 20% nykyistä halvempi elokuvalippu houkutteleva, jos kesken elokuvan tulisi kuuden minuutin meluisa mainoskavalkadi?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Voisin maksaa vaikka enemmän, jos sillä välttyisi näkemästä niitä elokuvien alussa esitettäviä mainoksia.
Eli jyrkkä ei teatterielokuvien mainoskatkoille.

Väliaika lienee ihan alunperin perua siitä kun piti jotain filmikelaa vaihtaa kesken leffan. Sittemmin tupakoinnista tuli niin yleinen pahe, että tupakkatauolle oli kysyntää vaikka leffa mahtuikin jo yhdelle kelalle. En ole Islannissa vähään aikaan käynyt, en tiedä onko tupakointi vielä yhtä yleistä, mutta se on ollut yhteinen piirre kaikille Tanskan nykyisille (Fär-saaret ja Grönlanti) ja entisille (Islanti) ”alusmaille”. Niissä on kaikissa samoin nuo väliajat elokuvissa. Tanskassahan poltellaan vieläkin muusta Skandinaviasta poiketen aika estottomasti erilaisissa anniskelutiloissa kuten kotioloissakin. Kun maailmaa kiertää niin ihmeellisempiäkin asioita vielä näkee…