Iron Sky: The Coming Race - tupla vai kuitti

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Mitä tapahtuu Iron Sky: The Coming Racelle?

Kaikkien aikojen kallein suomalaisen elokuvayhtiön tuotanto saa maailmanensi-iltansa nyt keskiviikkona Helsingissä. Kansainväliset markkinat ja näkyvä niille lanseeraaminen ovat tällaiselle teokselle tietenkin paljon tärkeämpiä kuin pieni Suomi. Olen kuullut huhuja, että elokuva nähtäisiin helmikuussa Berliinin elokuvajuhlilla, mutta toistaiseksi asiaa ei ainakaan ole julkistettu.

Helsingin avaus on paikallisesti näyttävä. Koko 14-salinen Tennispalatsi on varattu tapahtumaan. Samantyyppisillä rysäyksillä on tuotu ensi-iltaan myös Tuntematon sotilas, joka sai lopulta Suomessa noin miljoona katsojaa, sekä Tom of Finland, joka sai kotimaassaan lopulta noin 100 000 katsojaa ja oli siis armoton pettymys. On selvää, että englanninkielisen The Coming Racen katsojatavoite Suomessa on maltillinen, ei miljoonaluokkaa – ensimmäinen Iron Sky sai meillä 181 000 katsojaa.

Kiperämpi kysymys kuuluu, saavuttaako The Coming Race ykkösosan suosion oletetusti tärkeimmällä markkina-alueellaan Saksassa, jossa ykkönen oli noin puolen miljoonan katsojan hitti. Siellä ensi-ilta on maaliskuussa ja lukuisissa muissa maissa pitkin kevättä.

Kun 20 miljoonan euron budjetti on noin kolminkertainen ensimmäiseen Iron Skyhin verrattuna, voisi ainakin ulkopuolisena kuvitella, että julkisen rahoituksen osuudesta huolimatta sukseen pitäisi olla siis huomattavasti suurempi. Piratismiongelmia tai ei, fakta on, että ensimmäinen Iron Sky vei tuotantoyhtiönsä merkittäviin talousvaikeuksiin.