Iron Sky -tekijät yrittävät valaa Stefan Walliniin järkeä
Mistä elokuvapiratismi netissä johtuu ja miten sitä vastaan voidaan toimia? Pian kuvattavan Iron Sky -elokuvan (ja sitä edeltäneen Star Wreck -netti-ilmiön) taustavoimat julkaisivat kulttuuriministeri Stefan Wallinille osoitetun avoimen kirjeen. Timo Vuorensola ja kumppanit ovat oikeilla jäljillä.
Eilen julkaistu kirje on luettavissa Iron Skyn kotisivuilla. Sen inspiroi Wallinin tiedote piratismin vastaisen taistelun käymisestä jatkossa myös Suomen kansalaisten nettiliikennettä valvomalla: laittomasta tiedostojen levittämisestä epäillyt saisivat uhkailukirjeitä kotiinsa. Lainmuutos on valmisteilla, Wallin kertoo.
Olen aiemmin kirjoittanut tiukasti esimerkiksi Pirate Bayta vastaan ja pysyn sanojeni takana – mutta yksityishenkilöiden nettikäyttäytymisen kyttääminen on järjetöntä resurssien hukkaa ja kansalaisoikeuksien rapauttamista.
”– miksi tuhlata aikaa, vaivaa ja rahaa tehottomaan piratismin vastaiseen taisteluun, kun sama vaiva voitaisiin laittaa laillisen latauskaupan kehittämiseen ja tukemiseen. Nyt ollaan tuomassa lainsäädäntöön mahdollisuutta nettiliikenteen laajamittaiseen urkkimiseen ja pyritään antamaan viranomaisvaltuuksia yksityisille kaupallisille tahoille. Haluaisimme kysyä ministeri Wallinilta, hyväksyisikö hän koko maan kattavan puhelinliikenteen tai paperipostin seurannan siksi, että sillä voitaisiin estää talousrikollisuutta?”, Iron Sky-tiimin kirjeessä pohditaan.
Vertaus puhelinliikenteen postin seurantaan voi maallikosta kuulostaa hurjalta, mutta kyse on lopulta samoista asioista, ennen kaikkea oikeudesta yksityisyyteen.
Kirjoituksen pääpointti on erittäin tärkeä, vaikka sen sanamuodosta voidaan kiistellä:
”Kulttuuriministerin, mediateollisuuden sekä tekijänoikeusjärjestöjen ykkösprioriteettina tulisi olla laillisen nettikaupan tukeminen niin taloudellisesti kuin lainsäädännön puolelta”, Vuorensola ja kumppanit korostavat.
Olen itse ehdottomasti elokuvateatteri-ihminen ja pidän näkemystä digitaalilevityksen autuudesta aika suppeana, mutta tietyt realiteetit on pakko ottaa huomioon: ehdottomasti suurin osa elokuvistakin katsotaan kotona, halusivat filmihullut sitä tai eivät.
Musiikkiteollisuus meni pyllylleen, kun ansaintamallien päivittämisen sijaan suuret levy-yhtiöt yrittivät onnettomasti taistella nettilataamista vastaan.
Jo nyt dvd-myynnit – joista elokuva-ala on vuosien ajan saanut valtaosan tuloistaan – ovat laskussa. Jos laittomalle nettilataamiselle ei ole laillista vaihtoehtoa, taistelu sitä vastaan on turhaa.
”Tekniset edellytykset niin elokuvien, musiikin kuin TV-sarjojen nettilevitykseen olivat olemassa jo vuosituhannen vaihteessa, mutta niitä ei teollisuuden puolella ymmärretty eikä haluttu ottaa käyttöön – eikä nettimaailman realiteetteja ymmärretä hallitustasolla vieläkään”, kirjeessä todetaan.
Naulan kantaan.
Mutta ehkä Iron Sky -tyypit menevät vähän liian pitkälle ryhtyessään sukupolven äänitorviksi:
”Koko piratismisodan suurin tragedia on se, että teollisuus on kasvattanut kokonaisen sukupolven kuluttajia, jotka näkevät mediateollisuuden tyrannina, dinosauruksena ja vihollisena, jota on ihan ok vastustaa.”
Tässä sorrutaan nyt siihen polarisoinnin ansaan, joka keskusteluyhteyttä on ennenkin haitannut. Onko kyse tosiaan kokonaisesta sukupolvesta? Onko peli noin menetetty? En usko.
Kirjeen loppukiteytyksessä ollaan kuitenkin (yhden) asian ytimessä.
”Luovan alan työntekijöinä ja kulttuuriharrastajina me allekirjoittaneet vaadimme Stefan Wallinia kulttuuriministerin roolissaan siirtämään painopisteen pois kuluttajien vainoamisesta ja keskittymään kuluttajien ja artistien kannalta toimivan, reilun ja valikoimaltaan laajan digitaalisen nettikaupan kehittämiseen.”
Vainoamisesta puhuminen ei ole liioittelua. Sananvapaus on koetuksella, jos tietoliikennettä ryhdytään kyttäämään niillä älyttömyyksillä, mitä hämmentyneet ja epätoivoiset suuryritykset milloinkin onnistuvat lainsäädäntöön lobbaamaan.
Ja se toimiva elokuvien nettikauppa – milloin saamme sen Suomeen? En kysyisi tätä Wallinilta, vaan niiltä firmoilta, jotka kuluttajan palvelemisen sijaan yrittävät tuotteittensa suojelemisen nimissä ajaa maahan ennenkuulumattomia kyttäyslakeja.