Iron Sky-ohjaaja Timo Vuorensolan kuulumisia, osa 2: Hollywoodista ja piratismista

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Iron Sky kiersi kymmeniä festivaaleja ja ohjaaja Timo Vuorensola sen mukana. Viime kuukausina hän on reissannut Los Angelesiin useita kertoja. Iron Skyn ansiosta hänellä on siellä agentti, manageri ja aina paljon tapaamisia. Alustavia elokuvatarjouksia riittää, hän kertoi perjantaina.

Edellinen osa Vuorensola-haastattelua tässä.

”Nyt moni yrittää Yhdysvalloissa tuottaa noin parinkymmenen miljoonan hintaista scifiä”, Vuorensola kertoo.

Se on murto-osa isojen tuotantojen hinnasta, mutta District 9:n kaltaiset elokuvat ovat nousseet tuosta hintaluokasta jättihiteiksi. Hyvällä tieteis- tai kauhuelokuvalla on bisnesnäkökulmasta pitkä häntä: lajityyppien fanipohja on mittava, joten dvd- ym. tulot ovat runsaat.

”Sanoin agentilleni, että lähettää minulle vain ne käsikirjoitukset, joissa on avaruusaluksia”, Vuorensola sanoo ja naurahtaa.

”Näin voin vähän rajata sitä, mitä luen. Olen kuitenkin kiinnostunut ennen kaikkea scifistä.”

Hollywood-vierailuihin on kuulunut tapaamisia muun muassa Marvel-studioilla, jossa The Avengersin huikean menestyksen jälkeen on lippu korkealla. Lähivuosien omat hankkeet ovat kuitenkin Vuorensolalla suunnittellla ja varsinaista studiotoimeksiantoa hän ei vielä etsi.

”Tämä on enemmän pitkän jänteen työtä”, hän sanoo.

”Puhutaan yli viiden vuoden tähtäimestä. I Killed Adolf Hitlerin jälkeen olisi vielä Iron Skyn jatko-osan vuoro.”

Viime viikolla Vuorensolan Facebook-kommentti Game of Thronesista ja HBO Nordicista levisi paitsi Suomen mediaan, myös kansainväliseen julkisuuteen. Hän haukkui HBO Nordic-tilausvideopalvelun lyttyyn, kun suosikkisarjan uusi kausi oli kuvanlaadultaan heikko, eikä tullut valikoimaan silloin kun oli erikseen luvattu. Facebookissa julkaistussa avoimessa kirjeessään hän totesi maksavansa palvelusta jatkossakin, mutta lataavansa palvelun lupaamat ohjelmat mielummin torrentteina.

”Se juttu lähti todella leviämään ja päätyi Torrentfreakin uutisiin asti”, Vuorensola naurahtaa.

”Pointti oli se, että huonosti toteutettu laillinen palvelu ajaa ihmisiä piratismiin.”

Juuri nyt Vuorensola haluaa suositella elokuvia Resolution ja Frankenstein’s Army, jotka esitetään Night Visions -festivaaleilla.

”Frankenstein’s Armya en ole vielä nähnyt, se kiinnostaa todella paljon.”

”Se, kuten Resolution, ovat festareilla tapaamieni tuttujen tekemiä elokuvia, jotka on toteutettu melko pienellä rahalla. Resolution on todella omaperäinen ja erikoinen. Sen tekijät ovat tulossa Night Visionsiin, ja yleensä he tekevät festarivierailuiltaan pieniä elokuvia nettiin. Varmaan sellainen valmistuu tälläkin kerralla.”

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen