Iron Sky-ohjaaja Timo Vuorensolan kuulumisia, osa 1: seuraavaksi Udo Kier hulluna tiedemiehenä Pariisissa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Iron Skyn ohjaajalla on tekeillä kolme kansainvälistä projektia, jotka ”parhaassa mahdollisessa tapauksessa” toteutuvat kesästä alkaen peräkkäin.

Noin 20 miljoonan dollarin Jeremiah Harm on amerikkalaistuotanto, jossa Iron Skyn päätuottaja, Tero Kaukomaan suomalainen Blind Spot-yhtiö olisi osakas. Tieteistoimintaelokuvan rahoitus ja roolitus ovat jo pitkällä.

Päätuottaja on Arnold Rifkin, Hollywood-veteraani, joka on toiminut vaikutusvaltaisen William Morris Agency -agentuurin johtajana ja 23 vuoden ajan Bruce Willisin agenttina sekä joidenkin Willisin elokuvien tuottajana.

Värikkäästä Rifkinistä, 66, on julkaistu mielenkiintoinen juttu Varietyssa vuonna 2007.

”Toivottavasti Cannesissa [toukokuussa] päästään paljastamaan lisää”, Vuorensola kertoi Jeremiah Harmista perjantaina lounaan äärellä. Alkuvuodesta viimeisteltiin Iron Skyn ohjaajan versio. Viime viikkoina hän on tehnyt Suomessa mainoksia ja valmistellut tulevia ulkomaisia elokuvahankkeita.

Nyt näyttää varmalta, että kesällä kuvataan Paris, I Kill You, episodielokuva, jonka muita tekijöitä ovat esimerkiksi Joe Dante ja Xavier Gens.

”Ohjaan siihen 1950-luvun mustavalkoisen kauhuelokuvan pastissin, joka on elokuva elokuvassa. Käteni ovat siis vapaat. Hullu tiedemies, neito pulassa ja sellaista. Siinä näyttelevät [Iron Skyn tähdet] Udo Kier ja Julia Dietze. Tehosteet ovat perinteisiä: ei lainkaan cgi:tä.”

Sitä seuraisi Jeremiah Harm.

Viime vuonna Cannesissa julkituodun I Killed Adolf Hitlerin valmistelutkin ovat pitkällä. ”Käsikirjoitus on todella hyvä”, Vuorensola fiilisteli.

Täysin varmaa on vain se, mikä on jo tehty. Iron Skyn ohjaajan versio on 20 minuuttia aiempaa pidempi. Laibach sävelsi siihen uutta musiikkia ja erikoistehosteitakin on enemmän.

Ohjaaja totesi useimpien nyt palautettujen kohtausten aiemmin pois jäämisen syyksi sen, että aika loppui, kun Iron Sky piti saada valmiiksi Berliinin festivaaleille, helmikuuksi 2012. (Asiasta lisää elokuvan blogissa.)

Iron Sky Director’s Cut sai jo ensi-iltansa pohjoismaisessa Netflix-valikoimassa ja ilmestyy myöhemmin dvd- ja blu-ray-formaateissa.

”Ehkä se tuodaan elokuvateattereihinkin. Saksassa ainakin on kysyntää.”

Siellä elokuva sai yli kaksi kertaa enemmän katsojia kuin Suomessa. (Box Office Mojon sivuilla on listaa elokuvateatterituotoista ympäri maailman. Tiedot ovat kuitenkin vajaat.)

Kokonaisuutena Iron Skyn kansainvälinen elokuvateatterien lipunmyyntisaldo ylitti 10 miljoonan dollarin rajan jo joulukuun alkuun mennessä.

Toinen osa Vuorensolaa huomenna.