Iron Sky maailman neljänneksi suosituin elokuva - piraattien parissa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Iron Skyn maailmanlaajuisesti toistaiseksi keräämät noin miljoona katsojaa (joista tällä hetkellä reilut 175 000 Suomesta) kalpenevat Hollywood-hittien rinnalla – Avengersin on nähnyt elokuvateattereissa nyt rutkasti yli sata miljoonaa ihmistä – mutta yhdellä globaalilla listalla se on sijalla neljä. Nettipiraatit ovat ottaneet Iron Skyn omakseen.

TorrentFreak -sivuston ylläpitämä top-lista on poikkeuksellisesti sellainen, jolle elokuvantekijät toivovat päätyvänsä mahdollisimman myöhään. Kun elokuvasta on torrentit liikkeellä, kassatulot todennäköisesti kärsivät.

Iron Sky debytoi maanantain listalla, kahdeksan viikkoa ensimmäisten teatterilevityspäiviensä jälkeen. Top 10-leffana se on ollut toki myös muutaman viikon Saksan (jossa se menee näyttelijöiden vuoksi valtavirran yleisölle paikallisesta elokuvasta) ja Ruotsinkin katsotuimpien listalla, mutta nyt kyseessä on ihan maailmanlaajuinen lista.

Lista on koottu ladatuimpien torrenttien nimistä. Iron Skyn vuotaminen juuri nyt liittyy siihen, että elokuva tuli Iso-Britanniassa dvd:llä myyntiin viime viikolla. Suomalaiseen dvd-julkaisuun on vielä kuukausia.

Se siitä piraattien solidaarisuudesta, tviittasi Petteri Järvinen.

En tosin tiennyt, että sellaista solidaarisuutta onkaan – tai että se erityisesti koskisi Iron Skyta. Olen pitänyt sen tekijätiimiä enemmän realisteina kuin piraattiaatteen varsinaisina soihdunkantajina.

Saattaa myös olla, että isojen Hollywood-elokuvien kanssa tuotantona aivan eri sarjassa painivalle Iron Skylle tällainenkin huomio on hyvää ja taloudellisesti hyödyllistä julkisuutta.