Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Iron Sky maailman neljänneksi suosituin elokuva – piraattien parissa

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 30.5.2012 08:06

Iron Skyn maailmanlaajuisesti toistaiseksi keräämät noin miljoona katsojaa (joista tällä hetkellä reilut 175 000 Suomesta) kalpenevat Hollywood-hittien rinnalla – Avengersin on nähnyt elokuvateattereissa nyt rutkasti yli sata miljoonaa ihmistä – mutta yhdellä globaalilla listalla se on sijalla neljä. Nettipiraatit ovat ottaneet Iron Skyn omakseen.

TorrentFreak -sivuston ylläpitämä top-lista on poikkeuksellisesti sellainen, jolle elokuvantekijät toivovat päätyvänsä mahdollisimman myöhään. Kun elokuvasta on torrentit liikkeellä, kassatulot todennäköisesti kärsivät.

Iron Sky debytoi maanantain listalla, kahdeksan viikkoa ensimmäisten teatterilevityspäiviensä jälkeen. Top 10-leffana se on ollut toki myös muutaman viikon Saksan (jossa se menee näyttelijöiden vuoksi valtavirran yleisölle paikallisesta elokuvasta) ja Ruotsinkin katsotuimpien listalla, mutta nyt kyseessä on ihan maailmanlaajuinen lista.

Lista on koottu ladatuimpien torrenttien nimistä. Iron Skyn vuotaminen juuri nyt liittyy siihen, että elokuva tuli Iso-Britanniassa dvd:llä myyntiin viime viikolla. Suomalaiseen dvd-julkaisuun on vielä kuukausia.

Se siitä piraattien solidaarisuudesta, tviittasi Petteri Järvinen.

En tosin tiennyt, että sellaista solidaarisuutta onkaan – tai että se erityisesti koskisi Iron Skyta. Olen pitänyt sen tekijätiimiä enemmän realisteina kuin piraattiaatteen varsinaisina soihdunkantajina.

Saattaa myös olla, että isojen Hollywood-elokuvien kanssa tuotantona aivan eri sarjassa painivalle Iron Skylle tällainenkin huomio on hyvää ja taloudellisesti hyödyllistä julkisuutta.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Iron Sky:n tuottaja hehkutti hesarissa että leffasta tulee takuuvarmasti Suomen katsotuin elokuva ever. Nyt näyttää siltä, että tulossa on perusfloppi. Ehkä nämä nettilataukset antavat hiukan lohtua.

Et ole ”elokuvatyyppi” sitten hirveästi perillä Iron Sky:n tilanteesta? Elokuvalla taitaa olla ihan kohta miljoona teatterikatsojaa ja se on jo tuottanut bruttona noin 7 miljoonaa euroa. Ja tämä vasta noin kymmenessä maassa. Ei pysty kovin moni muu suomalainen elokuva näihin lukuihin tänä vuonna tai tällä vuosikymmenellä.

On suorastaan absurdi ajatus että suuret piraattilatausmäärät kertoisivat siitä että Iron Sky:llä ei olisi kysyntää. Todellisuudessahan asia on päinvastoin: Iron Sky:n kysyntä ympäri maailman päihittää ylivoimaisesti elokuvan tarjonnan tällä hetkellä.

Ja se on Vuorensolan, Kaukomaan ja kumppanien suurin ongelma. Hyvää ja kysyttyä tuotetta ei ole saatu ajoissa kuluttajille, koska elokuvan levittäjät eivät ymmärrä sen potentiaalia tai eivät jostain muusta syystä ole tajunneet tai pystyneet tuomaan sitä ajoissa riittävän laajaan levitykseen omilla alueillaan.

Britanniassa paikallinen ”levittäjä” Revolver kehitti elokuvalle idioottimaisen ”yhden päivän levityksen” joka oli loukkaus sekä Iron Sky:n tekijöitä ette elokuvaa odottavaa yleisöä kohtaan. Lopulta Iron Sky esitettiin keskiviikkona 23.5. noin 40 kankaalla ympäri Yhdistynyttä Kuningaskuntaa – loppuunmyydyille saleille – ja Revolver suuressa jalomielisyydessään salli levityksen jatkuvan noin 25 salissa yli viikonlopun, jälleen loppuunmyydyille saleille. Lopulta Iron Sky oli Britannian kymmenenneksi parhaiten myynyt elokuva sen ensimmäisenä ja mahdollisesti viimeisenä viikonloppuna. Ja niissä teattereissa joissa fanit ovat saaneet sen pysymään se myy edelleen saleja täyteen.

Järjestämällä ”oikean” elokuvalevityksen Iron Sky:lle Revolver olisi tienannut elokuvalla satoja tuhansia – kysyntää Britanniassa kyllä näyttäisi riittävän. Mutta sen sijaan, syistä joita on hyvin vaikea ymmärtää, se ampui kahdella tavalla jalkaan sekä itseään että Iron Skyn tekijöitä. Kuten Kalle kirjoitti, se myös julkaisi DVD:n ja BluRay:n muutaman päivän paikallisen teatteriensi-illan jälkeen, jopa kuukausia ennen kuin Vuorensola et al. olisivat halunneet, mahdollistaen korkealaatuisten kopioiden piraattilevityksen, nähtävissä olevin tuloksin. Ennen kuin elokuva on tullut teatteriensi-iltaan suurimmassa osasta maita joihin sen oikeudet on myyty.

Se siitä liikekumppanien keskinäisestä luottamuksesta ja solidaarisuudesta.

Ei olisi hirveän kaukaa haettua sanoa että Revolverin julkaisupäätökset ovat kampittaneet Iron Sky:n maailmanlaajuista levitystä tänä kesänä-syksynä merkittävällä tavalla ja vieneet elokuvan tekijöiltä vähintään satoja tuhansia euroja suoraan ja välillisesti. Valitettavasti näyttää jopa siltä, että brittifirma ei ole näin tehdessään syyllistynyt edes sopimusrikkomukseen eivätkä Vuorensola ja kumppanit voi hakea siltä korvauksia myöhemmin oikeusteitse.

Toivotaan että merkittävä osa elokuvan piraattilataajista edes tuntee piston sydämessään ja esimerkiksi ostaa DVD:n tai BluRay:n myöhemmin ihan oikealla rahalla.

”Toivotaan että merkittävä osa elokuvan piraattilataajista edes tuntee piston sydämessään ja esimerkiksi ostaa DVD:n tai BluRay:n myöhemmin ihan oikealla rahalla.”

Ehkä realistisempaa mikäli kyseinen elokuva olisi edes kelpo.

Näitä luetaan juuri nyt