Iron Sky - koko kansan avaruusnatsikomedia vai ainoastaan nörteille?

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Iron Sky tulee teatterilevitykseen keskiviikkona. Ensimmäisiä suomalaisten lehtien arvioita on ilmestynyt tällä viikolla. Mielipiteitä on jo laidasta laitaan, mutta kysymys kuuluu, löytääkö elokuva meillä ison yleisön ja muualla muut kuin ne, jotka jo ovat etukäteen ilmottautuneet Iron Sky-faneiksi.

Aamulehti rakasti viiden tähden edestä. HS oli ystävällinen, vain lievin varauksin. Ex-kansanedustaja Jyrki Kasvi hehkutti Facebookissa.

Purin omia tuntemuksiani Imagen kolumnissa: Fanien aarre.

(Aiemmin Berliinin elokuvajuhlilta kirjoitin välittömistä tuntemuksista.)

Minusta alkoi jo kertaalleen tuntua, että Iron Sky on äärimmäinen nörttitesti. Jos tykkäät todella, olet ehta nörde. Muuten elokuvan ongelmat painavat liikaa.

Sitten hoksasin, että monet tuntemani tosinörtit (ei nimiä) ovat olleet vähemmän kehuvalla kannalla. Ja olenhan itsekin joidenkin lähteiden mukaan nörtti. Ei kai nörttiyttä voikaan tällä tavalla yhden leffan perusteella määritellä, aih mikä harmi tällaiselle lokeroinnin ystävälle.

Lähiviikkoina näemme, miten Iron Sky todella vetää. Suomen lisäksi se pääsee nyt valkokankaille Saksassa, Itävallassa ja Norjassa. Hitlerin syntymäpäivänä 20.4. alkaa levitys Iso-Britanniassa. (Ohjaaja Timo Vuorensolan mukaan tämä oli sikäläisen levittäjän mielestä ”hyvä vitsi”.)

Puolitoista vuotta sitten Rare Exports todisti, että myös kotimainen aikuisten fantasiaelokuva voi olla hitti. Tuskin kukaan uskoi, että se saisi 250 000 katsojaa, kuten kävi: vielä vähän ennen ensi-iltaa kuulin levityspuolen huippuammattilaisilta vain noin 100 000 lippuun asti yltäviä ennusteita.

Iron Skyn menestystä puoltaa vahva nettituki, se jo olemassa oleva fanipohja, sekä huikea julkisuuden määrä. Mutta toisin kuin Rare Exports, se ei ole suomenkielinen, eikä siinä näy tuttu suomalainen kulttuuri – eivätkä meikäläiset näyttelijät. Muistetaan, että tämän kevään suosituin kotimainen aikuisten elokuva on ollut tyrmäävän pitkäveteinen, mutta miljööltään isosti perinteinen, siis supisuomalainen Härmä.

Olen vilpittömästi sitä mieltä, että mitä enemmän, sen parempi.

Vaikka Iron Sky ei ole makuuni, tekijät ovat ansainneet paljon. Sitäkin tärkeämpää olisi suuren yleisön maun avartaminen: jos tämä on suksee, yhä erikoisempiin hankkeisiin ja kreisimpiin ideoihin uskotaan jatkossakin, ja takuulla siitä seuraa myös elokuvia, joista meikäläinenkin syttyy enemmän.

Veikkaan, että Suomessa 150 000 katsojaa on mahdollista, joskaan ei selviö – kaksi viikkoa lippujen ennakkomyyntiä on saanut vasta yhden Helsingin näytöksen puolilleen – mutta miten käy ulkomailla – siinäpä todellinen arvoitus. Valtavirrasta ei tietenkään ole kyse, mutta pysyykö hype elossa?

Aiotko itse mennä katsomaan?