Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Iron Sky – koko kansan avaruusnatsikomedia vai ainoastaan nörteille?

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 1.4.2012 05:59

Iron Sky tulee teatterilevitykseen keskiviikkona. Ensimmäisiä suomalaisten lehtien arvioita on ilmestynyt tällä viikolla. Mielipiteitä on jo laidasta laitaan, mutta kysymys kuuluu, löytääkö elokuva meillä ison yleisön ja muualla muut kuin ne, jotka jo ovat etukäteen ilmottautuneet Iron Sky-faneiksi.

Aamulehti rakasti viiden tähden edestä. HS oli ystävällinen, vain lievin varauksin. Ex-kansanedustaja Jyrki Kasvi hehkutti Facebookissa.

Purin omia tuntemuksiani Imagen kolumnissa: Fanien aarre.

(Aiemmin Berliinin elokuvajuhlilta kirjoitin välittömistä tuntemuksista.)

Minusta alkoi jo kertaalleen tuntua, että Iron Sky on äärimmäinen nörttitesti. Jos tykkäät todella, olet ehta nörde. Muuten elokuvan ongelmat painavat liikaa.

Sitten hoksasin, että monet tuntemani tosinörtit (ei nimiä) ovat olleet vähemmän kehuvalla kannalla. Ja olenhan itsekin joidenkin lähteiden mukaan nörtti. Ei kai nörttiyttä voikaan tällä tavalla yhden leffan perusteella määritellä, aih mikä harmi tällaiselle lokeroinnin ystävälle.

Lähiviikkoina näemme, miten Iron Sky todella vetää. Suomen lisäksi se pääsee nyt valkokankaille Saksassa, Itävallassa ja Norjassa. Hitlerin syntymäpäivänä 20.4. alkaa levitys Iso-Britanniassa. (Ohjaaja Timo Vuorensolan mukaan tämä oli sikäläisen levittäjän mielestä ”hyvä vitsi”.)

Puolitoista vuotta sitten Rare Exports todisti, että myös kotimainen aikuisten fantasiaelokuva voi olla hitti. Tuskin kukaan uskoi, että se saisi 250 000 katsojaa, kuten kävi: vielä vähän ennen ensi-iltaa kuulin levityspuolen huippuammattilaisilta vain noin 100 000 lippuun asti yltäviä ennusteita.

Iron Skyn menestystä puoltaa vahva nettituki, se jo olemassa oleva fanipohja, sekä huikea julkisuuden määrä. Mutta toisin kuin Rare Exports, se ei ole suomenkielinen, eikä siinä näy tuttu suomalainen kulttuuri – eivätkä meikäläiset näyttelijät. Muistetaan, että tämän kevään suosituin kotimainen aikuisten elokuva on ollut tyrmäävän pitkäveteinen, mutta miljööltään isosti perinteinen, siis supisuomalainen Härmä.

Olen vilpittömästi sitä mieltä, että mitä enemmän, sen parempi.

Vaikka Iron Sky ei ole makuuni, tekijät ovat ansainneet paljon. Sitäkin tärkeämpää olisi suuren yleisön maun avartaminen: jos tämä on suksee, yhä erikoisempiin hankkeisiin ja kreisimpiin ideoihin uskotaan jatkossakin, ja takuulla siitä seuraa myös elokuvia, joista meikäläinenkin syttyy enemmän.

Veikkaan, että Suomessa 150 000 katsojaa on mahdollista, joskaan ei selviö – kaksi viikkoa lippujen ennakkomyyntiä on saanut vasta yhden Helsingin näytöksen puolilleen – mutta miten käy ulkomailla – siinäpä todellinen arvoitus. Valtavirrasta ei tietenkään ole kyse, mutta pysyykö hype elossa?

Aiotko itse mennä katsomaan?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Aion mennä katsomaan. Mutta minä kuulunkin siihen faniporukkaan johon viittaat, ja näin elokuvan jo kertaalleen ennakkokiertueella. Silloin vedin mukaan veljeni, joka myös aikoo katsoa Iron Sky:n uudestaan avovaimonsa kanssa, kuten minä oman tyttöystäväni.

Olen puffannut elokuvaa myös monille tuttavilleni, avoimesti juuri samalla periaatteella jonka sinäkin allekirjoitat: suomalaista tuotantoa on syytä tukea, vaikkei elokuva täydellinen olisikaan. Ja onhan se komea ja viihdyttävä – siitä harva voi olla eri mieltä. Odotan mielenkiinnolla, mitä kuusikymppinen isäni on elokuvasta mieltä.

Tällä tavalla faninörttien kannatus elokuvalle kertautuu katsojamäärissä, tavalla johon esimerkiksi Härmä tuskin pääsee. Rare Exportsissa oli vähän sama juttu, koska sillä olivat taustalla netissä kulttimaineeseen nousseet lyhytelokuvat. Koska itse kuuluin myös Exportsin hehkuttajiin, olettaisin että sen fanittajat ja Iron Skyn nörtit ovat ainakin osaksi samaa porukkaa. Pääasiassa pari-kolmikymppisiä suomalaisia, jotka ovat sitä mieltä että meiltäkin löytyy osaamista kansainvälisesti kiinnostavien filmien tekoon ja että tällaiset hullut projektit ovat suomalaisen elokuvan tulevaisuudelle moninkertaisesti tärkeämpää kuin se kahdeksas, yhdeksäs tai kymmenes Vares-elokuva.

Itse odotan että Iron Sky saa vähintäänkin kohtuulliset kotimaiset katsojaluvut, jostain sieltä Vuorensolan mainitsemasta tavoitehaarukasta 150 tuhatta – 300 tuhatta. Jos luku on tuosta yli, olen yllättynyt – positiivisesti.

Ulkomaan luvut tulevat olemaan joka tapauksessa suomalaiselle elokuvalle ennennäkemättömiä. Siihen riittää jo kansainvälinen nörttipopulaatio: ehkä paradoksaalisesti voidaan sanoa että meiltä ei ole vielä lähtenyt liikkeelle potentiaalisesti näin suurelle kohderyhmälle tehtyä elokuvaa. Jo pelkästään Saksasta ja Britanniasta saadan komeat numerot tiskiin.

Kaikkein mielenkiintoisinta on kuitenkin Euroopan ulkopuolisen maailman menestys. Iron Sky pitäisi saada teattereihin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Latinalaisessa Amerikassa ja Japanissa mahdollisimman pian, kun elokuvan positiivinen noste on vielä tämän hetken tasolla. USA:n suhteen näyttää esimerkiksi siltä että sikäläinen levittäjä odottelee miltä avaus Euroopassa vaikuttaa ennen kuin ensi-ilta ja kopioiden määrä päätetään. Paljon on siis mahdollisesti kiinni Saksasta ja Britanniasta.

Kiinnostava kysymys on että mikä tekee Iron Skysta ”nörttielokuvan” mutta jostain muusta scifistä, esim Matrix tms. suureen yleisöön vetoavan? Onko Iron Skyssa sellaista sisäsiittoista hihittelyä joka avautuu vain alan harrastajille? Udo Kier tuntuu uusivan roolinsa Red Alert -tietokonepelin fasistipäällikkönä (sillä kertaa futurististen neukkujen paha johtaja). Ei muutamat sisäpiirin vitsit koko leffaa kaada, jos homma muuten toimii, mutta mitä puuttuu (jos puuttuu) että leffa nousisi isoksi hitiksi? Pitäisikö olla vahvempi sankarieetos? Trailereiden perusteella leffassa ei ole sellaista vahvaa keskushenkilöä kuin leffoissa Matrix, Star Wars, Inception jne. Mutta tyyliltään taitaakin muistuttaa enemmän Mel Brooksin Avaruusboltseja kuin mitään noista mainituista.

Toivotaan nyt että ainakin omilleen pääsevät.

Iron Sky:ssa on jo Star Wreck:ssa ollutta ´´vakavuutta´´ taustalla joka kyllä puuttuu täysin Mel Brooks tyyppisestä komediasta joka on vain vitsiä toisen perään ilman minkäänlaista sanomaa tai todellista juonta josta välittäisi paskaa enempää. Kuitenkin Iron Sky on komediaa sisällään pitävä elokuva, jolle ehkä lähin vertailukohta voisi olla Galaxy Quest. Toisaalta itse olen miettinyt olisiko Iron Sky parempi jos se olisi tehty ns. vakavammin koska suuri osa leffasta vedetään natsimaisella vakavuudella joka olisi voinut itsessään olla komediallinen elementti. Valitettavan moni vitsi ei vain tuntunut toimivalta , mikä on sääli koska nykyiselläänkin leffa on oikein katsottava kokonaisuus sinänsä.

No joo, onhan tuo Iron Sky Finnkinon top 3:ssa nytkin ja eilen tai toissapäivänä oli kakkosena. Ihan hyvin elokuvalle, jonka ensi-ilta on vielä muutaman päivän päässä. Eipä noita elokuvalippuja taideta muutenkaan kovin aikaisin etukäteen ostaa/varata, joten siitä tuskin voi mitään isompia päätellä.

Tykkäsin Rare Exportsista aivan hirveästi. Mielestäni se oli ehdottomasti vuoden 2010 paras Suomileffa. Silti en usko, että menen katsomaan Iron Sky:tä. Syy on yksinkertainen: Iron Sky näyttää tökeröltä ja kaikki arvostelut ovat huokuneet pettymystä.

”Tyrmäävän pitkäveteinen” on muuten aika ilkeä luonnehdinta Härmästä, vaikka sai minut hymyilemään :)

”Uuden polven” elokuvantekijöiden (Vuorensola, Helander, Annala) suurin ansio on siinä, että he ovat tuoneet uudenlaista kunnianhimoa suomalaiseen elokuvaan — tai noh, tavallaan vanhanaikaista ajatusta elokuvasta jonakin elämää suurempana. Ongelmana tuntuu kaikkien kohdalla vain olevan tarinankerronta: loistava cinemaattinen idea ei käänny loistavaksi käsikirjoitukseksi. Mutta nämä lienevät kasvukipuja. Toivottavasti Iron Sky menestyy, jotta kehitys pääsee kehittymään.

Kalle: ”jos tämä on suksee, yhä erikoisempiin hankkeisiin ja kreisimpiin ideoihin uskotaan jatkossakin, ja takuulla siitä seuraa myös elokuvia, joista meikäläinenkin syttyy enemmän.”

Tämä on minustakin se tärkein asia. Pedataan lisää myös suomalaisten menestymissä kansainvalisessä elokuvatoiminnassa, ties joskus vaikka Oscareihin asti.

Luin noita aiempia vaihtelevia fiiliksiä sisältävi blogejasi aiheesta ja päättelin ettei elokuva olisi katsomisen arvoinen. Mutta jos se tulee tuonne palveluntarjoajan vuokraamoon niin se saattaa hyvinkin tulla tilattua katsottavaksi.