Indiana Jonesista tuli Disney-hahmo: viides elokuva on ajan kysymys

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Disney lisäsi Indiana Jonesin tuoteperheeseensä. Indyn paluusta ei siis tarvitse eikä kannatakaan udella enää George Lucasilta ja Steven Spielbergiltä. Oikeudet on myyty.

Itse Lucasfilm myytiin jo vuosi sitten, ja saman tien Disney aloitti uusien Tähtien sota -elokuvien esituotannon. Seitsemännen Star Warsin näyttelijät paljastettaneen pian.

Ruoskaa heiluttavan arkeologin seikkailujen markkinointi- ja levitysoikeuksista päästiin sopuun vasta nyt, joten Indiana Jonesin paluu valkokankaille on ainoastaan ajan kysymys. Ei Disney huvikseen oikeuksia keräile, ja neljän ensimmäisen Indyn levitys sitä paitsi säilyi ne tuottaneella Paramount -studiolla.

Ihan ensikuulemalta viides Indiana Jones-leffa kuulostaa väsyneen ja tympeän nelosen jälkeen suunnilleen yhtä kiinnostavalta kuin joku Indiana Jones on Ice – puhumme suomea -spektaakkeli Hartwall Areenalla. Harrison Fordista tuskin on enää pääosaan, korkeintaan näyttäytymään.

Ehkä kuvio kääntyy franchisen ystävien voitoksi. Nelosen heikkoudesta sai syyttää ainoastaan Lucasia ja Spielbergiä.

Seitsemättä Tähtien sotaa tekee nyt tehtävään pätevä ja intomielinen osaaja, JJ Abrams. Elokuvan ensi-iltaa lykättiin taannoin, jotta siitä ehdittäisiin tehdä parempi. Millennium Falconin paluuseen on yhä kaksi vuotta. Siinä missä kolme viimeisintä Tähtien sotaa olivat roskaa, tästä voi hyvinkin tulla jotain raikasta. Kenties myös Indy-maailmaan palataan jonkun konseptia rakastavan tekijän huomassa. (Yksi ehdotus: Jalmari Helander.)

Kaikesta tästä tuli mieleen, että Kadonneen aarteen metsästäjät on ilmestynyt juuri omana blu-raynaan, eli sen saa teräväpiirtoformaatissa vihdoin ilman jatko-osia. Täytyy käydä ostamassa, kyseessähän on yksi maailman parhaista elokuvista. Kun se tuli ensimmäisen kerran televisiosta, katsoin sen videolta jokaikinen päivä seuraavien parin viikon ajan.