Indiana Jones, Reservoir Dogs ja kadonneen omaperäisyyden metsästäjät

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elokuvaharrastajan kokoama 13-minuuttinen video osoittaa, että Kadonneen aarteen metsästäjien alkujakson joka ikiselle kuvalle ja kohtaukselle on olemassa täsmälleen tai ainakin sinnepäin samanlainen edeltäjä. ”Alkuperäiset” vertailukuvat ovat seikkailuelokuvista eri vuosikymmeniltä. Onko Steven Spielberg ideavaras?

Ei.

Jos Spielbergiä syyttää matkimisesta ja väittää hänen olevan siksi yliarvostettu – kuten YouTube-kommentoijista moni tekee – näkee vain pinnan. Kyse on samasta asiasta kuin Quentin Tarantinon kritisointi siitä, että hän lainaa aineksia elokuviinsa. Tarantinon osalta kritiikille on paradoksaalisesti antanut potkua se, että hän itse nimenomaan myöntää lainat ja viittaukset avoimesti.

Tässä on nimimerkki StooTV:n video YouTubessa: Raiders of the Lost Archives. (Video on julkaistu jo kaksi vuotta sitten.)

Olennaista on omaperäisyys siinä, miten tarinan kertoo. Jos alkuperäiset Indiana Jonesia inspiroineet elokuvat olisivat kokonaisuuksia yhtä hyviä kuin tuo Spielbergin ohjaama ensimmäinen Indiana Jones -elokuva, ne varmasti tunnettaisiin yhä hyvin.

Tarantinon esikoisen Reservoir Dogsin valmistuttua moni Hongkong-elokuvan tuntija huomasi, että Ringo Lamin ohjaamassa gangsterielokuvassa City on Fire on samanlaisia kohtauksia ja karkeasti sama juonikuvio. Siitä tehtiin jo tuolloin, kauan ennen nettivideopalveluja, paljastuskooste Who Do You Think You’re Fooling? jota levitettiin vhs-kopioina.

Katsomalla Lamin sinänsä ihan hyvän elokuvan kokonaan näkee heti, että Tarantinon vahvuudet, kuten mutkikas mutta erittäin tehokas takaumarakenne ja ovela dialogi ovat hänen oivalluksiaan, eivät lainaa. Lamin elokuvassa ryöstö on vasta loppusuoralla, eikä sen näyttelijäryhmä ole perinteinen ensemble.

Tuskin Spielbergkään esikuviaan tiedostaen jäljitteli. Hän otti lajityypin ja tyylin, lapsuusmuistojensa elokuvia, ja teki niistä omansa.

The New Yorker -lehden verkossa julkaistiin pari päivää sitten huippukiinnostava, tavallaan raadollinen mutta samalla luovuutta vapauttava artikkeli siitä, kuinka Indiana Jones ideoitiin. Ei se aina ylevää ole. Kannattaa lukea: Spitballing Indy.