Indiana Jones on odotetuin

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Indiana Jones ja Kristallikallon valtakunta esitetään lehdistölle sunnuntaina kello 13 ja varsinainen juhlanäytös on illalla. Se on festarin ehdottomasti odotetuin elokuva, vaikka onkin ihan Hollywood-viihdettä ja jatko-osa, eikä mikään taiteenlajia edistävä auteur-teos.

Veikkaan, että se nousee maailman kaikkien aikojen kymmenen katsotuimman elokuva joukkoon – yleisöpohja on harvinaisen laaja.

Ohjaaja Steven Spielberg, tuottaja George Lucas, Harrison Ford, Sean Connery, Shia LaBeouf, Cate Blanchett ja kumppanit saapuvat Cannesiin juhlistamaan ensi-iltaa. Spielberg on muuten itse ollut täällä viimeksi 1982 E.T.:n kanssa.

Katsoin Kadonneen aarteen metsästäjät aikoinaan videolta ainakin viikon ajan joka iltapäivä kun pääsin koulusta, joskus silloin kun se sai Suomen televisioensi-iltansa. Se ja Helsingin jo kuopatussa Arena-elokuvateatterissa ensi-iltaviikonloppuna näkemäni Viimeinen ristiretki ovat yhä ihan lajinsa kärkeä.

Olen kateellinen tuottaja Tero Kaukomaalle, joka kertoi menneensä katsomaan Kadonneen aarteen metsästäjiä vuonna 1981 Amerikan-matkallaan tietämättä lainkaan, millaisesta elokuvasta on kyse. Seurue vain valitsi tuoreen leffan, jonne oli pitkä jono. Siinäpä vasta elämys ja yllätys, voin kuvitella.

Steven Spielberg on omalla sarallaan niin taitava ohjaaja, etten pelkää hänen tyrivän tätä paluuta niin kuin George Lucas pilasi uudet Tähtien sodat. Niiden katsominen on kuin ottaisi turpiin hyvältä ystävältä.

Silti uuden Indyn traileri herättää tiettyjä epäluuloja. Se on hitusen liian sliipattu. Tietokoneavusteiset stunt-temput ampuvat vähän yli, ne eivät näytä yhtä rämäpäisiltä ja vaarallisilta kuin aiempien seikkailujen toimintakohtaukset. Trailerissa on muovin sivumakua.

Mutta toisaalta siinä on ennen kaikkea suuren seikkailun tuntua, enemmän kuin missään trailerissa aikoihin. Nyt jännitän, pääsenkö sunnuntain näytökseen. Voi olla, että se on päällekäin erään haastattelun kanssa.

Kristallikallon valtakunnan näen kuitenkin muutaman päivän kuluessa kun se ehtii normaaliin levitykseen, Scarlett Johanssonia en arvatenkaan pääse tapaamaan ihan yhtä helposti ja pian.