Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Hyvästi, elokuvateatteri Bristol – osa 2

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 13.12.2010 08:56

Joulun alla Bristolissa voi nähdä filmiltä viime vuosikymmenten isoja hittejä: Paluu tulevaisuuteen, Tappajahai, Moulin Rouge, Conan barbaari. Loistavaa!

Kirjoitin lokakuussa jäähyväisiä entiselle suosikkiteatterille, josta on tullut nykymaailmassa orpo.

Onneksi Bristol ei lähde kitisten, vaan pamahtaen.

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston Orion palvelee Helsinkiläisiä esittämällä vanhoja elokuvia – tasaista laatua ja kiinnostavia kuriositeetteja – mutta Bristolin sulkemisbileissä on tarjolla kimara valtavirran isoja elokuvia, lähihistorian hittejä.

Täytyy sanoa, että elokuvat on valittu oikein hyvin.

Finnkinon tiedotteesta:

”Elokuvateatteri Bristolin 50 vuoden tarina saa päätöksensä joulukuun kolmantena viikonloppuna. 600-paikkainen teatteri on ollut keskeinen osa Helsingin leffakulttuuria ja teatterin ovien sulkeutuminen on erään aikakauden loppu. Bristol avattiin Eliel Muoniovaaran piirtämään Aikataloon 1961, ja sali tuli useille helsinkiläispolville tutuksi suurten hittielokuvien esityspaikkana. Ensimmäinen ensi-ilta oli Ben-Hur, joka nähdään nyt kunniapaikalla teatterin viimeisenä elokuvana.”

Aikataulu löytyy täältä.

Haen omat lippuni heti.

Jäähyväiset Bristolille 17.-19.12.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Pikkaisen nurisen tuosta jäähyväisohjelmistosta. EIkö olisi ollut sopivampaa esittää nimenomaan Bristolin kultakauden pääleffoja, joista suuri osa vielä ikivihreitä, kuten esim. kaikki 60-luvun 70-milliset musikaalit, Tuulen viemäät etc. Minulle ainakin moni leffakokemus piirtyi vahvasti muistiin nimenomaan siihen teatteriin missä se tuli nähtyä. Näin siis silloin kuin leffateatterit olivat vielä arkkitehtuurisesti yksilöitä eivätkä standardisaleja pitkän käytävän varrella.

Pisteet kuitenkin Ben Hur -esityksestä, se on tyylikäs lopetus

Tietääkö joku, esitetäänkö esim. tuo Ben Hur 70mm-kopiona?

Olisi mielenkiintoista päästä viimein näkemään joku elokuva tuossa formaatissa.

Ei taida olla Bristolissa enää 70mm laitteistoa, viimeksi kun piti olla 2001: Avaruusseikkailu 70mm, se peruuntui ja tuli 35mm, koska 70mm ääntä ei voitu käyttää, tms.

Tatin Playtime esitettiin originaalina 70 mm kopiona v. 2004, joten jos laitteisto on vielä siellä niin miksi ei Ben-Hur tulisi myös. Tosin en tiedä, onko elokuva-arkistolla ko. kopiota.

Tietääkseni Bristolissa on yhä 70mm laitteisto, mutta magneettiääntä ei saada kyseisen formaatin filmikopiolta ulos, joten vanhoja kopioita ei voida esittää. Playtimestä näytettiin tuolloin vuonna 2004 uusi 70mm kopio, jossa ääni tuli moderniin tapaan DTS-muodossa eli erillisiltä levyiltä, ei filmin ääniraidalta.