Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Hyvästi dokumenttielokuva: toisenlaisia näkökulmia ihmiseen ja kulttuureihin

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 15.1.2014 17:45
Dokumenttielokuva on hyvää ja kaunista ja humanistista. Dokumenttielokuva on tärkeää. Ok, mutta dokumentiksi luokiteltu Hyvästi ihminen (1971) on epäkorrektein elokuva, jonka olen koskaan valkokankaalta nähnyt. Hyperbolalla on hyvä aloittaa, kun aihe on väärin tehdyt dokumentit. Tai eri tavalla tehd...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

”Ainoa lisä mitä olisi ehkä voinut toivoa ovat viime vuosien amerikkalaiset oikeiston ja äärikristittyjen propagandadokumentit, jotka ovat syntyneet vastavoimaksi Michael Mooren suosiolle ja konservatiivipoliitikkojen tueksi.”

Nämä 2000-luvun tuotteet ovat kai useimmiten aika kätevästi nykykatsojan ulottuvilla, Stranger Than Fiction on rajattu 1900-lukuun ja painottuu valkokankaalle tehtyyn mutta siellä enää harvoin nähtävään tavaraan. Esityssarja tarjoaa kyllä Made in USA -propagandaa Jayne Loaderin ja Raffertyn veljesten Atomic Café -kompilaatiossa (atomiajan propaganda- ja opetusfilmien valitut palat), joka täydentää Watkinsin Sotaleikin atomipommi-dokudraamaa tekemällä saman aihepiirin virallisista totuuksista kauhukomediaa; paikoin hyvin samanlainen satiirin ja kauhun jännite kuin Jacopettin visioissa.

”Hyvin säilynyt” propaganda ansaitsisi kyllä oman sarjansa, varsinkin kun KAVI:n arkistossa on runsaasti Neuvostoliiton alan tuotoksia, unohdetun bulkkitavaran seassa varmasti joitain erinomaisia löytöjä.