Huumesienitee, maailman huonoin elokuva Mafiaveljet ja muita Aki Kaurismäen parhaita

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Le Havre sai vasta nyt brittiensi-iltansa, jonka yhteydessä Aki Kaurismäki antoi haastatteluja, vaikka se onkin hänelle vastenmielistä puuhaa. The Guardianin eilinen juttu on jo herättänyt suomalaismediassa huomiota. Siinä Kaurismäki muun muassa haukkuu Martin Scorsesen viimeisen 30 vuoden aikana tekemät elokuvat ja väittää, ettei ole väleissä veljensä Mikan kanssa.

Hillittömän jutun voi lukea täältä. Osa on sitä kyseenalaista nihilismiä tursuavaa narinaa, mutta usein mennään maaperälle, jossa vastuu siirtyy lukijalle.

”For mankind, I can’t see any way out except terrorism. We kill the 1%. The only way for mankind to get out of this misery is to kill the 1% who own everything. The 1% who have put us in the position where humanity has no value. The rich. And the politicians who are the puppies of the rich.”

”Goodfellas is bullshit. It is the lousiest film ever, ever made.”

”When all the hope is gone, there is no reason for pessimism.”

Tylytysten välissä Kaurismäki lokaisee valkkarilasinsa ykkösellä, kerta toisensa jälkeen ja sytyttää tupakan monta kertaa kiellon päälle.

”When I have to deal with idiotic questions like yours I have to smoke more.”

Tämä ei vähennä haastattelijan arvostusta haastateltavaa kohtaan.

Sienestyksestä puhutaan. Siinä välissä Kaurismäki kertoo, että huumesienistä kannattaa keittää teetä. (Tämähän on nyt ilmiselvästi ristiriidassa sen taannoisen uutisen kanssa, että ao. sienet auttaisivat masennukseen.) Jutussa ei kuitenkaan kerrota, suunnittelevatko Kaurismäki ja Jani Volanen yhteistyötä.

Jaa, mitä saarivaltakunnassa muuten tykätään Akista ja Le Havresta? Kovasti.

Esimerkiksi The Guardianissa kolumnisti John Patterson hehkutti muutamaa päivää aiemmin Kaurismäkeä yhdeksi suurimmista, ja kaikki lukijakommentit ovat yhtä estottoman ylistäviä.

Neljä tähteä pamahti kaikissa googlella tähän hätään löytämissäni ihan uusissa arvioissa (moni oli kirjoittanut jo Cannesin yhteydessä vuosi sitten): Time Out, Financial Times ja Total Film.

Tällaisen jälkeen ne suomalaisissa verkkokeskusteluissa jatkuvasti toistuvat perusahdistuneet väitteet, että ei se Kaurismäki ole oikeesti mistään kotoisin eikä siitä oikeesti maailmallakaan tykätä, kuulostavat lähinnä henkisesti sairailta.