Huuhaan ja hihhulismin juhlaa: uusi Zeitgeist-jatko-osa saa ensi-iltansa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Elämme vaikeita aikoja: on pankkikriisejä, valtioiden velkaantumista, talouden heilahtelua. Ota näistä nyt selvää! Monimutkaisiin asioihin perehtymistä helpompaa on innostua salaliitto- ja taikuusteorioista. Yksi suosituimmista on nyt nimeltään Zeitgeist. Lähipäivinä sitä saa elokuvateatterien täydeltä ympäri Suomen.

Uusi Zeitgeist: Moving Forward on jatkoa vuonna 2007 valmistuneelle Zeitgeistille, netissä levitetylle ja dokumentiksi kutsutulle elokuvalle, josta tuli ilmiö. (Linkin takana New York Timesin juttu viime keväältä.)

Alkuperäisessä elokuvassa tarjotaan aika huima maailmanselitys, jossa kaikenlaiset uskonnolliset teoriat, itse keksityt jutut ja suoranaiset harhat esitetään nykymaailman talous- ja hallintorakenteiden syiksi. Tai jotain sinnepäin. Korrelaatiot riippunevat siitä, kuinka paljon pilveä katsoja on polttanut.

Elokuvan voi katsoa useimmissa nettivideopalveluissa, ja sitten voi lukea vaikka täältä, kuinka tauotonta roskaa se on. Siinä syyskuun 11. päivää kutsutaan myytiksi, Yhdysvaltojen verotus osoitetaan perustuslain vastaiseksi, ikivanhojen uskontojen välille vedetään yhtäläisyyksiä jopa nimien englanninkielisten, sattumalta lievästi samankaltaisten kirjoitusasujen perusteella ja Jeesus arvioidaan auringonjumalaksi. Hitler-kortti heiluu isossa kaaressa. Näin perustellaan rahattomaan yhteiskuntaan siirtymisen kiireellisyyttä. Epätarkkuudet ovat tällaisille dokumentaristeille kultaa, samoin oivallus, että jättämällä tarinoista ja toisten teorioista tärkeitä yksityiskohtia pois voidaan ne kaikki näppärästi sovittaa omaan visioon, vaikka se olisi kuinka pähkähullu.

Lopputulos on lähempänä psykoosia kuin tyhmyyttä: ne kaikki ovat meitä vastaan, mutta voimme käden käänteessä saavuttaa utopiamme. (Vaikka tavoitteet ovat yleviä, maailman kuuluisin Zeitgeist-fani lienee nyt joukkomurhaaja Jared Loughner, joka ystävänsä mukaan muovasi maailmankuvansa sen pohjalta. Tästä tiedosta en silti lähtisi vielä pelotteluyleistyksiä tekemään. Surullista kuitenkin.)

Zeitgeist-uskovaiset ovat niin ahkeria, että Moving Forwardista on järjestetty näytöksiä useisiin eri kaupunkeihin Suomessa. Normaalissa kaupallisessa levityksessä sitä ei siis nähdä, vaan pistoesityksissä. Elokuvateattereita saa vuokrata, jos rahaa on. Esimakua saa trailerista.

Oletko huomannut, että on työttömyyttä? Ja että lääketehtaat toimivat voittoa tavoitellen? ”Rahatalous ei luovuta, ennen kuin se on tappanut viimeisenkin ihmisen.” Tällaisia oivalluksia Zeitgeist näköjään taas tarjoaa. Vastauksena on jonkin sortin sosialistinen vallankumous, tai ainakin sopeutumattomuus. Olisin varmasti ollut innoissani 13-vuotiaana, mutta salaa, vähän kuin jostain yliluonnollisista tarinoista, joihin ei lapsenakaan ihan päivänvalossa kehdannut uskoa. Tiedättehän, kummituksia ja kirouksia ei ole olemassa, vaikka niistäkin on tehty dokumenttielokuvia. Tai ”dokumenttielokuvia”.

Zeitgeist: Moving Forward -aikataulut täällä.