Huomio: Valkoinen peura ei ole dokumentti saamelaisuudesta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Valkoisen peuran esitys Sodankylän elokuvajuhlilla on osoittautunut ongelmalliseksi.

Sinänsä asiallisessa Lapin kansan jutussa saamelainen elokuvantekijä Marja Helander kertoo, miksi elokuva aiheuttaa hänelle sisäistä vihlontaa. Närkästystä herätti etenkin se, että Helanderin palkittu lyhytelokuva Maan sisällä linnut esitettiin Sodankylässä Valkoisen peuran alkukuvana ja Helander ei päässyt alkuun kertomaan, ettei Valkoinen peura ole saamelaisten tekemä elokuva ja että se vahvistaa stereotypioita.

Erik Blombergin vuonna 1952 ohjaama Valkoinen peura on unenomainen kertomus noituudesta. Pääosaa esittää Mirjami Kuosmanen. Sitä pidetään yleensä yhtenä Suomen kaikkien aikojen parhaista elokuvista. Cannesissa se sai Jean Cocteaun (huom.) johtamalta tuomaristolta erityisen satuelokuvan palkinnon. KAVIn esittelytekstissä mainitaan, että se oli vuosikymmenien ajan tunnetuin suomalaiselokuva maailmalla. ”Valkoisen peuran taruaines on kansainvälistä, tunnistettavissa eri puolilla maailmaa, samalla kun teos irrationaaliselta perusidealtaan ja sadunomaiselta viritykseltään edustaa vastakohtaista pyrkimystä elokuvien valtaosan realistiselle suuntaukselle – edusti etenkin syntyaikanaan jolloin neorealismi eli vielä kukoistustaan”, Sakari Toiviainen kuvailee tuossa tekstissä.

Sodankylän elokuvajuhlat on poikkeuksellisenkin voimakkaasti nimenomaan cinefiilien tapahtuma, jonne tullaan muualta Suomesta ja ulkomailtakin katsomaan uusia ja vanhoja elokuvia varsin lumoavassa ympäristössä. Oletan, että tällä kulttuurisesti valveutuneella yleisöllä on kykyjä käsitellä näkemäänsä.

Helander ei oleta näin. Päinvastoin.