Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Hollywood pääsee Kiinaan – 3D, supersankarit ja Tom Cruise kiinnostavat

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 23.2.2012 07:16

New York Times kertoo Yhdysvaltojen ja Kiinan neuvotelleen uudelleen elokuvien levittämisestä. Vaikka kiintiöitä ei virallisesti muuteta, yhä useampi Hollywood-leffa pääsee Kiinan valkokankaille. Aiemmin maassa saatiin levittää vain noin 20 ulkomaista elokuvaa per vuosi.

”They will be large, in 3-D and mostly unrelated to the real world”, New York Timesin jutussa kiteytetään leffoista, jotka nyt menevät läpi.

Ei siis mitään älyllistä laatudraamaa, vaan fantasiaspektaakkelia: ”Of about three dozen 3-D films scheduled for release by American studios in the next year, almost all are animated whimsy, like Dr. Seuss’ the Lorax, from Universal Pictures; superhero fantasies, like The Amazing Spider-Man, from Sony Pictures; horror, like The Cabin in the Woods, from Lionsgate; or science fiction, like Prometheus, from 20th Century Fox.”

”A Titanic re-issue in 3-D from Paramount Pictures, and a 3-D version of The Great Gatsby, from Warner Brothers, are among a handful of films that might be favored under the new rule, while bridging any cultural divide between West and East with reality-based stories.”

Muistan lukeneeni taannoin jostain, että kiinalaisilla yleisöillä on ollut vaikeuksia ymmärtää amerikkalaista spektaakkelielokuvaa, koska yhden, omalla erinomaisuudellaan konsensuksen yläpuolelle ja voittoon nousevan sankarin idea ei kuulu kiinalaiseen perinteeseen. Ilmeisesti väite oli epätosi, ehkä se oli myös kommunistipropagandaa.

Kun maa kehittyy, pitäähän se kyllästää amerikkalaisilla massaviihdetuotteilla. Niin se vain on.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Kiinan suurissa kaupungeissa amerikkalaisilla massatuotteilla on huomattavasti suurempi jalansija kuin Suomessa. Starbucks, Walmart, KFC, Burger King, Apple store ym. ovat joka puolella kaupungin liiketiloja. Steve Jobsin elämäkerta kuului viime syksyllä jokaisen katukauppiaan arsenaaliin.

Elokuvia koskeva rajoitus lienee lähinnä protektionismia teollisuuden osalta, jossa kiinalaisilla on vankat perinteet.

Tai siis luonnollisesti rajoitus juontaa juurensa poliittisista syistä, mutta siitä poikkeaminen johtuu ihan selkeistä taloudellisista seikoista, jotka tässä blogitekstissä jäi mainitsematta. Kiinassa on elokuvissa käyvä kasvava keskiluokka ja liikaa 3D-saleja. Hollywood luonnollisesti halajaa osan kasvavasta kakusta ja kiinalaiset haluvat saleihinsa sisältöä. Kukaan muu ei pysty tuottamaan kallista 3D-elokuvaa siinä mittakaavassa kuin Hollywood.

Toisekseen piratismin vuoksi suurkaupunkien kiinalaiset kyllä näkevät kaiken amer. viihteen minkä haluavat (kävin tasan yhdessä Shanghain dvd-kaupassa ja art house valikoima päihitti kaikki Suomen vuokraamot ja dvd-kauppojen valikoimat), mutta nyt isommalle osingolle pääsevät myös Hollywood-studiot.