Hollywood on menetetty: Scorsese ja Coppola ovat oikeassa supersankarielokuvista

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kaava voisi olla tämä: haastattele todellista huippuohjaajaa, sellaista joka on yksi suurimmista. Martin Scorsese. Francis Ford Coppola.

Kysy supersankarielokuvista. Mestari sanoo, että ne eivät oikein kiinnosta. Että ne eivät ehkä ole parasta elokuvaa.

Pane juttu nettiin. Miljoonia klikkejä. Raivoa. Vihaisia supersankarifaneja. Profit.

Viime viikkoina on käyty tällaista maailman typerintä debattia.

Scorsese sanoi Empire-lehden haastattelussa vähän sivumennen, että supersankarielokuvat eivät ole elokuvataidetta (”cinema”).

Näin on, ja sitä paitsi ne ovat halveksuttavia, Coppola jatkoi eri tilaisuudessa, kun häneltä pyydettiin kommenttia Scorsesen näkemykseen.

Voi ei, ovatko papparaiset pudonneet kelkasta? Katkeria? Häh?

Esiin on kaivettu myös muiden ohjaajien näkemyksiä. Argentiinalainen Lucrecia Martel – hän, jonka johtama tuomaristo antoi Jokerille Kultaisen leijonan – sanoi jo viime vuonna, että Marvel-elokuvia on vaikea katsoa.

Tiedättekö mitä? He ovat oikeassa.

En allekirjoittaisi ”halveksittavuutta”, mutta asiahan on muuten juuri noin.

Coppolankin kommentti oli – jos katsotaan klikkiotsikoiden nostoja pidemmälle – naulan kantaan. ”When Martin Scorsese says that the Marvel pictures are not cinema, he’s right because we expect to learn something from cinema, we expect to gain something, some enlightenment, some knowledge, some inspiration”, hän sanoi Lyonissa elokuvafestivaaleilla.

Tämä ei tarkoita, että Marvel-leffoissa olisi sinänsä mitään vikaa. Ne ovat kirjaimellisinta sarjatuotantoviihdettä ja hyvä niin. Saa katsoa, itsekään en tosin enää katso, koska sangen harvoja poikkeuksia lukuunottamatta ne eivät kerro mistään, mikä minua kiinnostaa.

Keskustelu ei harhaudu, kun somen valopäät käyttävät tässä keksimässään ”Marvel vs. Scorsese ja Coppola” -taistelussa argumenttina vaikkapa rahan määrää. Se tosiaan todistaa perimmäisen pointin, josta kohta lisää.

Debatti menee vinoksi silloin, kun sovitellen sanotaan, että kyllä supersankarielokuvillekin kuuluu tilansa. Että hei niillekin on paikkansa. Tästähän ei ole kyse.

Niille ei tarvita omaa reviiriä, sillä ne todella ottivat sen jo.

Supersankarielokuvat valloittivat tällä vuosikymmenellä Hollywoodin. Alkuperäisaiheisiin perustuvia elokuvia tehdään enää todella vähän. Aikuisille suunnattuja elokuvia tekevät riippumattomat tuotantoyhtiöt, eivät perinteinen Hollywood.

Itse Scorsesekin teki viimeisimmän elokuvansa Netflixille, mutta se nyt on vain oire. Käytännössä juuri kukaan muukaan ei tee aikuisten draamaa perinteisessä Hollywood-järjestelmässä. (Ja jos tehdään jotain erikoisempaa, sekin pitää solmia supersankariyhteyteen, kuten nyt Joker.)

Bisnesmallin muutoksesta ei voi syyttää vain supersankarielokuvien suosiota – ja tietenkin kyse on siitä, miten suuri yleisö rahansa käyttää. Vaihtoehdot vain katoavat. Jos studiot tekivät aikoinaan kukin 30 tai 40 elokuvaa vuodessa, nyt tehdään siitä murto-osa, isommalla rahalla ja etenkin isommin markkinointipanoksin. Bisnesmallin ytimessä on spektaakkeli ja tällä hetkellä nimenomaan supersankarispektaakkeli. Markkinoita hallitsee Disney, jolla on Marvel (sekä Tähtien sodat ja tietenkin animaatioherruus).

Scorsese palasi aiheeseen lokakuun muissa julkisissa esiintymisissään. ”They’re taking over the theaters. I think they can have those films; it’s fine. It’s just that that shouldn’t become what our young people believe is cinema”, hän sanoi Rooman elokuvajuhlilla.

Lontoon elokuvafestivaaleilla Scorsese kävi kertomassa urastaan. Sielläkin hän avautui aihepiiristä. ”Theatres have become amusement parks. That is all fine and good, but don’t invade everything else in that sense. That is fine and good for those who enjoy that type of film and, by the way, knowing what goes into them now, I admire what they do. It’s not my kind of thing, it simply is not. It’s creating another kind of audience that thinks cinema is that.”

Supersankarit voittivat. Kyllä sen saa sanoa ääneen, ja sen, että elokuva voi olla myös muuta.

”It’s not cinema, it’s something else. We shouldn’t be invaded by it. We need cinemas to step up and show films that are narrative films”, Scorsese summasi.

Sedät eivät ole yksin.

Tietokirjailija Mark Harris saa viimeisen sanan.