Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Hollywood ja Newtonin joukkomurha

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 19.12.2012 08:21

Joukkosurma koulussa näyttää saaneen Hollywoodin paniikin valtaan. Suuria elokuvaensi-iltoja, jotka ovat satojen miljoonien eurojen arvoisia, perutaan nyt niiden väkivallan vuoksi. Ainakin niin lehdet kertovat.

Tarantinon elokuvan ensi-ilta peruttiin koulusurmien takia, kertoo HS.

Mitä, eikö Django Unchainedia näytetä ollenkaan.

Tom Cruisen Jack Reacher -elokuvan ensi-ilta peruttiin, julistaa IS.

Maailman suosituimman toimintatähden leffa hyllylle? No, sekään ei ole ihan niin.

Django Unchainedin peruttu ”ensi-ilta” tarkoitti ensi-iltajuhlaa, ei elokuvan levitystä. Suomeksi ”ensi-illan peruminen” kuulostaa siltä, ettei elokuvaa tuoda levitykseen lainkaan.

Jack Reacherin osalta kyse oli yhdestä näytöksestä, jossa tähtien piti olla mukana. Paikka olisi ollut Pittsburgh, ei kovin keskeinen kaupunki Yhdysvalloissa edes markkinointia ajatellen.

Tarantinolla oli kommentti asiaan.

”Se on länkkäri, älkää viitsikö”, hän totesi toimittajalle, joka kysyi ohjaajalta western-elokuvansa suhteesta tosielämän hirmutekoihin.

On vaikea kuvitella, että ensi-iltaansa odottavilla elokuvilla, joita yleisö ei siis ole vielä nähnyt, olisi osaa tai arpaa yhden mielipuolen tekoihin.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Väkivalta voi kyteä yllättävänkin herkässä erilaisia taistelupelejä ja muuta sellaista ”viihdettä” himoitsevien mielissä. Hyvinkääläinenkin siinä kuin breiviikkiläiset ovat olleet erilaisten väkivaltapelien harrastajia. Vanhemmat siis herätkää lahjuksissanne nuorikoillenne näin Joulun alla!

Rauhallista Joulua ja Uutta Vuotta

”Suomeksi ”ensi-illan peruminen” kuulostaa siltä, ettei elokuvaa tuoda levitykseen lainkaan.”

Eihän kuulosta. Mutta ”gaalan peruminen” olisi ollut paljon parempi. Näitä gaaloja ei peruttu/siirretty, koska niiden sisältämän väkivallan vaikutus olisi asetettu kyseenalaiseksi tekijöiden tai yleisön toimesta, vaan (oikeamielisestä tai valheellisesta) hienotunteisuudesta kaikkia koskettanutta tapahtumaa kohtaan. Tai koska kukaan nyt ei vaan ollut juhlatuulella. En tiedä tehtiinkö oikein vai väärin, ehkä vain huonoja vaihtoehtoja oli tarjolla. Joka tapauksessa tämä oli heidän ratkaisunsa.

Ja, miten tämän nyt nätisti sanoisi, se kaupunki on Newtown, ei Newton.

”Syytä Oidipusta ja Hamletia, jos isäsi on murhattu”, kommentoi Oliver Stone aikoinaan. Draama peilaa ja kärjistää todellisuutta, mutta kyllä se myös vaikuttaa siihen. Jo yli 100 vuotta sitten poliisit alkoivat huomata, että rikospaikalle oli merkitty musta käsi tai Zorron merkki, kun vastaavaa sisältävä elokuva oli juuri pyörinyt ohjelmistossa. Elokuva ei ollut aiheuttanut rikosta mutta antanut sen toteutukseen virikkeitä. Tarantinon itse ohjaamat elokuvat ovat kompleksisia peilauksia, mutta hänen jäljittelijänsä ovat usein karkeistaneet innoittajansa vaikutteet turruttavaksi ”tappaminen on hauskaa” -meiningiksi. Elokuvien vaikutusta mietittäessä kannattaa muistaa, etteivät kaikki katsojat ole sofistikoituja. Elokuvantekijät masentuvat usein huomatessaan, kun yleisö (tosiasiassa toki vain osa, toivottavasti pieni) hurraa mustaksi satiiriksi tai synkästi varoitukseksi tarkoitetulle kohtaukselle. Tappaminen ei ole milloinkaan cool. Edes sodassa tapahtunut. Painajaiset siitä seuraavat ihmistä kuolinvuoteelle asti.

Äklön tekopyhää jeesustelua.
9/11 tapahtuman jälkeen hyllytettiin hetkellisesti kaikki uudet ja vanhat elokuvat (ja ohjelmat) valkokankailta ja tv-kanavilta joissa näkyi kaksoistornit. Niiden näyttämistä pidettiin sopimattomana.
Tätä ohjeistusta suositeltiin toteutettavan maailmanlaajuisesti.
Voi voi…

Tähän jotenkin omituiseen yleisen murhaamisen yleistymiseen liittyvä asia olisi, ainakin noin puolitieteelisesti, visuaallisen median yleistyminen ja ns. mediamyynnin yhä häikäilemättömämpi suunnittelu. Eli kuvaa tai näyttämöä ja ääntä käytetään yhä yleisemmin ”joukkohysterian” luomiseen; se myy hyvin. Ja myynti on asia joka kiinnostaa – ja kannattaa.

Pohjoismaissahan oli uskonnolliset liikkeensä, joita kuvattiin sanalla ”hihhulit.” Ne nyt eivät myyneet, eivät ainakaan ennen, videoita ja ”albumeita” maailmanlaajuisesti. Ja osallistujat itse pyrkivät lähinnä taivaaseen. Mutta vastaavan yleistyminen kaupallisessa ajanviitteessä, sen hyväksymien ”kulttuuriksi” ovat kyllä jotenkin häkellyttäviä kehityksiä. ”Yleinen hihhulius” on iso bisnes.

Olisi hyvä tietää jotakin tilastollista siitä, miten suuri määrä koululaisista – esimerkiksi – istuu miten monta tuntia viikoittain pelaten hihhuloivaa sotapeliä, jossa kaadetaan kaikki vastaan tuleva, ja miten monta tuntia kuunnellaan lisäksi räkärokkia, joka nykyään korvaa musiikin. Tuo aika on poissa varsinaisesta ajattelun ja muun oppimisesta.

Kuusikymmentä vuotta sitten käytännössä Euroopan koko väestö oli saanut seurata ihmiskunnan historian rankimpia verikekkereitä, suuri osa aikuisikäisestä miespuolisesta väestöstä oli päässyt ihan omakohtaisesti ottamaan osaa ihmisten tappamiseen. Maanosa pullisteli aseita ilman mitään valvontaa ja höökipulverit (amfetamiini) ja opiaatit (heroini ja morfini) olivat viinan ohella kaikille tuttuja. Siitä huolimatta ei massamurhia tehty.

Missähän olisi ero? En usko että väkivalaviihde kasvattaa tappajia kun sotakaan ei tee tappamiseen osallistuneista raivohulluja murhaajia.

Tuntuu TaRalle olevan piikki lihassa se kun murhaamiseen ja väkivaltaan johtavista syistä puhutaan.

Massamurhia ei siis tehty? Natsien ja kommunistien teot on hän näköjään pyyhkinyt pois muististaan, antanut anteeksi tai sitten suorastaan pitänyt siviiliväestön kaasutuksia normaaleina sotatoimina. (Paljonkohan tästäkin kirjoituksesta tuli taas pankkitilille?) Kirjoittajan korvien välistä näyttää tila loppuneen kenties sikiövaiheessa.

USA:ssa ja ehkä pian täälläkin on rakentumassa uusi barrikaadi. Se toisella puolella ovat rankkaa räiskintää suosiva (opettava) sähköinen viihde ja vastakkaisella puolella ampuma-aseiden omistamista ja hallussapitoa vastustava mielipide.

Sikäläisen kivääriliiton pomon lausunto sopi (tai ei erityisen hyvin) tilanteeseen…lausunto joka tulee jäämään maailmanhistoriaan:

”Aseen kanssa riehuja saadaan kuriin vain ampumalla.” Ehkä TaRakin vielä jonain pävänä päästää suustaan jotain yhtä vaikuttavaa!

Jään odottelemaan.