Hollywood ja luottamus yleisöön ennen ja nyt - 2001: Avaruusseikkailu Teemalla

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Stanley Kubrickin ällistyttävä 2001: Avaruusseikkailu tulee huomenna Yle Teemalta. Katsoin sen vähän aikaa sitten uudelleen blu-rayn hankittuani, ja raskas ajatus viisti mielessäni. Oivallus ei ole uusi, mutta ahdisti.

Onko tosiaan niin, että Hollywood-studioiden uskallus elokuvataiteen rajojen rikkomisessa ja estetiikan rohkeassa kehittämisessä saavutti huippunsa tämän teoksen valmistuessa vuonna 1968 ja on ollut siitä asti tasaisessa alamäessä?

2001 ei ole omia kaikkien aikojen suursuosikkejani, mutta se on ennen kaikkea ällistyttävä. Ei vain sisältönsä vuoksi, vaan nimenomaan siksi, että se on ylipäänsä tehty. Eli toteutettu suhteessa valtavan isolla rahalla koneistossa, jossa kaupallinen menestys ei ole vain hallitseva voima (sitähän se on kaikessa [elokuva]bisneksessä), vaan myös niin usein muut arvot jyräävä tekijä. Nykyäänhän ollaan tilanteessa, jossa Hollywood tekee aikuiselle yleisölle vain kourallisen elokuvia vuodessa, eivätkä nekään erityisen haastavia ole.

Joskus oli toisin. Esimerkiksi 2001:n loppujaksohan on täysin tulkinnanvarainen, kuten Kubrick on itse todennut, kun häntä on pyydetty selittämään sitä:

”I don’t want to because I think that the power of the ending is based on the subconscious emotional reaction of the audience, which has a delayed effect. To be specific about it, certainly to be specific about what it’s supposed to mean, spoils people’s pleasure and denies them their own emotional reactions.”

Aikanaan 2001 myös menestyi.

Hollywoodista ei mitään etäisestikään samankaltaista ole tullut sen koommin. Amerikkalainen, sinänsä virkeä indie-elokuva muutenkin ylittää näitä suorapuheisuuden rajoja vain harvoin (kuten The Tree of Lifellä). Pistää miettimään – mutta ei tilanne Suomessa ole kummoisempi, jos tästä kulmasta katsotaan.

Kriitikko Jukka Kangasjärvi kiteytti asiaa Syvälle salatun ensi-illan arviossaan Aamulehdessä:

”Syvälle salattu on musertava todiste siitä, kuinka totaalisesti suomalainen elokuva on hukannut kosketuksensa alitajuntaan.”

En käyttäisi sanaa totaalisesti, onhan meillä tehty esimerkiksi Muukalainen. Mutta alitajunta lienee kielletty sana elokuvien tuotantopalavereissa, vaikka käsikirjoittajat ja ohjaajat pohtisivatkin näitä syvempiä tasoja.

2001: Avaruusseikkailu Yle Teemalla ma 31.10. kello 21.00. Elokuvan esittelee Esko Valtaoja.