Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Hobitti-elokuvien kuvaukset alkamassa: hei, näyttää hyvältä

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 12.1.2011 06:28

Peter Jackson ohjaa, ja mukana ovat myös asiaankuuluvat Sormusten herra-veteraanit. Ian McKellen palaa Gandalfina ja Andy ”Klonkku” Serkis sihisee taas.

Bilboksi on aiemmin valittu Martin Freeman, ja onpa mukana myös ruotsalainen Mikael Persbrandt. Kuvaukset käynnistyvät lähiviikkoina. Kaksiosaisen elokuvan ensimmäisen puoliskon pitäisi olla teattereissa 19.12.2012.

Jälleenäkeminen Konnussa kiinnostaa. Lievää huolta herättävät huhut, että hahmot, joita ei Tolkienin Hobitissa ollut (kuten Galadriel ja Legolas) olisi kirjoitettu mukaan tarinaan.

Mutta onko muka tekeillä toista yhtä kiinnostavaa isoa, monikansallista viihde-elokuvaa? Sellaista, jolta voi odottaakin jotain säväyttävää?

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Myös Saruman on mukana, mikäli vanhan vampyyrin kunto kestää:

http://www.episodi.fi/saruman-mukaan-hobittiin-10101/

Todennäköisesti Hobiteille annetaan enemmän anteeksi kuin Sormusten herralle, joka nauttii liki pyhän kirjan statusta.

Hobitti-tarina on ensisijaisesti lapsille kerrottu satu ja sen asema suuren eepoksen esiasteena muotoutui vasta myöhemmin.

Joten mukaan vain Galadriel – joka on sen verran vanha, ettei Hobitin ja Tarun aikaero tunnu missään – ja Legolaskin! Ja vaikka Tom Bombadil, jonka ohittaminen kirpaisi Sormuksen ritareissa kaikkein eniten.

Useimmille cameoille on ihan juonellinen syy: leffa kun seuraa myös sivujuonia joihin kirjassa lähinnä vihjattiin. Esimerkiksi, Valkoisen Neuvoston istunto, johon kuuluvat mm. Saruman ja Galadriel, joka mainittiin kirjan lopussa ohimennen ollaan saatu mukaan leffaan. Mukana on myös paljon yksityiskohtia Keskeneräisten Tarujen Kirjasta, missä Tolkien selostaa tapahtumia muiden hahmojen näkökulmista.

Kaiken kaikkiaan lopputuloksen pitäisi olla kiintoisa. Ainoa pelkoni on huhu David Tennantin osallisuudesta Haltiakuninkaana. Vaikka Kymmenes Tohtori onkin erinomainen näyttelijä, kyseinen osa ei sovi miehelle lainkaan. Toivokaamme että kyseessä on väärä tieto, ja hän esittääkin esimerkiksi Bard Jousimiestä, tms.

On se sitten niin hyvä että tällaisia lapsenmielisiä aikuistensatujakin mahtuu maailmaan. Tolkienin tuotantoon perehtyminen tulisi kuulua ohjelmistoon jo peruskoulusta lähtien sen jännittävyyden, viehättävyyden ja hyvyyden tavoittelemiseen opettavuuden vuoksi.

Pakko kommentoida tähän väliin että kerrankin oli hyvä idea jakaa Hobitti kahdeksi leffaksi. Kirja on aika lyhyt, mutta toimintakohtauksia taisi olla 7-8, kerrottuna hyvinkin nopeasti. Leffassa jokainen noista olisi minimissään sen 20 minsaa /kohtaus. Jos kaiken tämän sisällyttäisi kahden tai kolmen tunnin leffaan, siihen ei paljon mahtuisi hahmojen välistä dialogia yms. henkilökehitystä. Puheroolejakin on aika monta.

Tuntuu olevan koko projekti vähän kirottu, mutta kai nuo leffat lopulta valmistuvat. Jacksonin uusin leffa on saanut huonot arvostelut, eikä King Kongkaan ollut kaikkien makuun. En kyllä usko että mies ihan George Lucasin tapaisen tasonpudotuksen tarjoaa, ehkäpä leffat ovat varsin onnistuneita, ja menestyvät ihan hyvin.

Elokuvassahan on tarkoitus laajentaa kirjan tarinaa ottamalla mukaan Dol Guldurin puhdistus, varsin perustavanlaatuinen tapahtuma jossa maailmaan palannut Sauron paljastuu, johon Tolkien itse kuitenkin viittaa lähinnä sivulauseessa tapahtuneena faktana. Odotan näyttävää kohtausta, jossa Gandalf, Galadriel, Saruman & co nähdään täysissä voimissaan tositoimissa.

David Tennant haltiakuninkaana kuulostaa itseasiassa aika hyvältä, hänen kehonkielessään on tiettyä haltiamaista kepeyttä. Kunhan pitää ilmeensä kurissa.

Vielä jos lavastukseen ja rekvisiittaan paneudutaan samalla pikkutarkkuudella ja aitouteen pyrkimisellä kuin Tarun filmauksessa, niin Hobittia voi odottaa varsin luottavaisin mielin.

Terry Gilliamin Don Quixote -projekti on kirottu, Hobitti on kärsinyt kokoluokkansa perusongelmista.

Nythän kaikki on hyvin, kun Peter Jacksoninkin oli ”pakko” ryhtyä ohjaamaan ja näyttelijäkaarti vaikuttaa lupaavalta. Enkä minäkään usko Jacksonin sössivän projektiaan, niin kuin Lucasille osittain kävi.