Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Hobitti-elokuvia tuleekin kolme

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 30.7.2012 18:41

Elokuvaohjaaja Peter Jackson ilmoitti, että J.R.R. Tolkienin romaaniin perustuva Hobitti-elokuva ei ole kaksiosainen. Hobitteja tuleekin peräkkäin kolme. Elokuvat tulevat ensi-iltaan tämän vuoden joulukuussa, seuraavana jouluna sekä vuoden 2014 kesällä.

Aika hyvin, kun kirjassa on vain 312 sivua.

Taru Sormusten herrasta -kirjasarjassa on tuhatkunta sivua hyvin pienellä präntillä.

Hobitistakin oli alun alkaen tekeillä vain yksi elokuva.

Jackson, joka ohjasi myös Sormusten herra-elokuvat, sai Hobitin juuri kuvattua. Kolmatta elokuvaa varten näyttelijät ja työryhmä pitää koota pariksi kuukaudeksi uudelleen, ja se tapahtuu ensi kesänä, kerrottiin jo viime viikolla ennen kuin uutista oli vahvistettu.

”We recognized that the richness of the story of The Hobbit, as well as some of the related material in the appendices of The Lord of the Rings, gave rise to a simple question: do we tell more of the tale? And the answer from our perspective as filmmakers and fans was an unreserved ’yes.’ — We know creatively how compelling and engaging the story can be and-lastly, and most importantly-we know how much of the tale of Bilbo Baggins, the Dwarves of Erebor, the rise of the Necromancer, and the Battle of Dol Guldur would remain untold if we did not fully realize this complex and wonderful adventure. I’m delighted that New Line, MGM and Warner Bros. are equally enthusiastic about bringing fans this expansive tale across three films”, Jackson kertoo tiedotteessaan. (The Hollywood Reporter)

Toki Tolkienilla taruja riittää, mutta aikamoista.

Sormusten herra -elokuvat olivat kymmentuntinen tiivistelmä eepoksesta. Luotan Jacksonin taitoon fantasiaohjaajana, mutta näistä kolmesta elokuvasta tuskin tulee niiden tapaan hyvin uskollisia Tolkienille.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Uskoisin ”Hobitissa” riittävän tarinaa jopa kolmeen leffaan. Toki olemassa on vaara tiettyjen tarinan vaiheiden pitkäveteisyydestä, mutta hyvällä leikkauksella asia hoituu. Lotr:ssa Jackson kumppaneineen (joista monet ovat nytkin mukana) onnistuivat kuitenkin erinomaisesti, joten luottamus on aika kova. Perustarinassa Jackson epäilemättä on aika uskollinen, mutta tietyt sivujuonet (Dol Guldur, Saruman) mahdollistavat pientä taiteilijan vapautta.

Hobitti eli sinne ja takaisin

Kaksiosainen elokuva olisi ollut vielä ihan johdonmukainen.
Hobitti 1: Sinne
Hobitti 2: Takaisin

Miten se kolmas nyt tähän tungetaan?

Kyllä sormustrilogian juonta oli uusittu paikoin rankallakin kädellä, kuten oheisen linkin esimerkkejä selaamalla voi havaita:http://www.theonering.com/complete-list-of-film-changes Eivät elokuvat mitään radikaaleja uudelleentulkintoja olleet, mutta eroja on silti huomattavasti. Ei niin, että kaikki muutokset olisivat olleet huonoja, se on näkökulmakysymys.

Uusi Hobitti vaikuttaa lupaavalta varsinkin visuaalisesti, mutta kolme elokuvaa tuntuu jo liialliselta. Varsinkin, kun Del Toron kaltainen makaaberin romanttinen visionääri ei ole enää ohjaamassa, vaan odotettavissa on Jacksonin yksioikoisempaa Spielbergiaanista efektien, pöljän huumorin ja sentimentaalisuuden yhdistelmää. Tolkienin paikoin tylsä konservatiivisuus ja mustavalkoinen moraalisuus kaipaisivat minusta pientä ironista otetta.

Näitä luetaan juuri nyt