High concept vuonna 2012: Battleship, elokuva laivanupotuspelistä maksoi yli 150 miljoonaa euroa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Otsikko kertoo melkein kaiken. Yksi Hollywoodin vuoden kalleimmista tuotannoista on Battleship. Se perustuu laivanupotuksena tunnettuun peliin. Budjetti on Hollywoodin korkeinta sarjaa. Oli jonkin verran huokeampaa huutaa aakolme ja iiikymmenen ja ehkä välillä teroittaa lyijykynää.

Trailerista sitä ei ehkä heti arvaisi, mutta elokuva on poikkeuksellisen tyyris.

High concept on käsite, jolla viitataan konseptielokuvaan: sellaiseen, jonka idea mahtuu yhteen tai kahteen lauseeseen. Termi otettiin käyttöön 1980-luvun puolivälissä.

High concept -lähtökohtia ovat esimerkiksi ”lakimiehen syrjähypyn toinen osapuoli onkin psykopaatti” tai ”maailmankaikkeuden herruudesta taistelevat isot robotit muuttuvat autoiksi ja autoton teininörtti pelastaa niiden avulla maapallon”. Joskus konsepti perustuu tietyntyyppiseen näyttelijään ovelassa roolissa: ”Robert Downey Jr. kungfu-taitoisena Sherlock Holmesina” on hyvä siinä missä ”Jack Nicholson ihmissutena”.

Aiemmin ne olivat vain Hollywoodin heiniä, mutta esimerkiksi joulukuussa ensi-iltansa saanut indie-tuotanto Hysteria on ”romanttinen komedia vibraattorin keksimisestä”, ja that’s it. Meillä on ”vuonna 1945 avaruuteen palanneet natsit tulevat kuusta takaisin”.

Joskus konsepti on kehdattu lyödä suoraan elokuvan nimeksikin: Kindergarten Cop, Cowboys and Aliens, Snakes on a Plane.

Battleship pistää termiä uusiksi.

Laivanupotuselokuva? Mitä seuraavaksi? Piti heittää jotain hassuja ehdotuksia, mutta huomasinkin, että Vassinen oli jo lakaissut tikut laudalta. (Vassisen blogi muuten loppuu.)

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @kallekinnunen