Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Helsingin elokuvateattereista, osa 1

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 7.4.2010 17:09

Harvoin saa lukea mitään niin kulttuurivihamielistä kuin aamuisen Metro-ilmaisjakelulehden kolumnin pääkaupunkiseudun elokuvateattereista.

Ismo Uusitupa päättänyt, että Helsingin elokuvateatteritoiminta on itse asiassa parempaa kuin yleisö ansaitsee. Kolumni on täällä.

Hänen mielestään on ”puppua”, että elokuvatarjonta olisi kaventunut.

Siinä Ismo on oikeassa, että ensi-iltojen määrä on liki sama kuin kymmenisen vuotta sitten.

Mutta koska teatterisalien määrä on kaventunut merkittävästi, elokuvat ehtivät pyöriä huomattavasti lyhyemmän ajan kuin aiemmin: tulos tai ulos. Luonnollisesti paine kohdistuu pienempiin, laadukkaampiin elokuviin.

Ismon mielestä näin ei ole: ”Näytöksiä per elokuva on niin paljon, että varmasti jokaisen kiinnostavan elokuvan ehtii käydä katsomassa”, hän ojentaa elokuvien ystäviä. No niin!

Kotimaiset dokkarit Stadilaista tangoa etsimässä (ensi-ilta 19.3.) ja Freetime Machos (ensi-ilta 12.3) eivät pyöri enää Helsingissä.

Aleksi Salmenperän ohjaama Paha perhe sai tyytyä Finnkinolla kuuteen esitysviikkoon Helsingissä, sitten sen piti tehdä tilaa.

Michael Haneken komea Valkoinen nauha tuli ensi-iltaan 12.3., ja nyt sitä pyöritetään enää kello 17. Samoin vasta neljännen viikkonsa aloittavaa erinomaista An Educationia esitetään ainoastaan klo 17.45. Tuskinpa pyörivät projektoreissa enää viikon kulttua.

Hayao Miyazakin aikuisten animaatiota Prinsessa Mononoke on esitetty monta viikkoa niin, että ainoa esitys on aamupäivällä kello 11.15.

Oma vika, jos et mennyt ensimmäisillä viikoilla katsomaan! Eikös kolumnisti olekin ihan oikealla asialla, kun ojentaa hitaammin leffateatteriin ehtiviä laiskimuksia.

On tosiasia, että art house -elokuvien keskimääräinen elinikä valkokankaalla on lyhentynyt huomattavasti, koska niihin keskittyneiden valkokankaiden määrä väheni Forumin (7 salia) muuttuessa sedulaksi, Bio Cityn (7 salia) sulkiessa ovensa ja Bio Rexin elokuvateatteritoiminnan päättyessä vuonna 2006. Salimäärä notkahti hetkessä liki 30 prosenttia, eikä mitään ole tullut tilalle.

Ismolla on erilainen näkemys.

”Helsingissäkin on tällä hetkellä noin 30 leffateatterisalia – ei kovin huono luku”, hän tietää.

Saleja on 29. Millä perusteella tuo ei ole huono luku? Siksi, että se on enemmän kuin 20, 7 tai nolla?

Tallinnassa on 23 aktiivisesti käytössä olevaa elokuvateatterisalia.

Tukholman keskusta-alueella aktiivisesti toimivia saleja on ainakin 65, ja Suur-Tukholmassa viitisenkymmentä lisää (Ruotsissa on vielä yksityistä korttelikinotoimintaa, joten luvut eivät ole tarkkoja vaan alakanttiin).

”Jos pelkoa ja inhoa aiheuttavat laadukkaat multiplex-teatterit ovat liikaa, löytyy muitakin vaihtoehtoja, esimerkiksi todellisen hardcore-leffafanin mekka Kino Engel (jossa valkokangas on pienempi kuin isohko taulutv)”, Uusitupa pilkkaa.

Niin. Mitäs muita vaihtoehtoja Helsingistä löytyy? Multiplexien ja Kino Engelin välissä ovat vain Maxim ja Bristol.

Eikä se Kino Engelin valkokangas kieltämättä ole yhtä iso kuin vaikkapa Tennispalatsi ykkösessä, mutta on se aika monta metriä leveä. Kyseisillä kankailla esitettävät elokuvat ovat keskimäärin helvetin paljon parempia kuin Tennari ykkösen anti, mutta tämä nyt tietty on vain sellaisen hassun hardcore-leffafanin hörinää.

Oivalluksistaan voitonriemuinen Uusitupa leimaa eri mieltä olevat hölmöläisiksi, joilta on realiteetit hukassa: ”ranskalaisia 1950-luvun leffoja ei pyöri muualla kuin silloin tällöin Orionissa – onhan se toki puute, mutta ilman lipputuloja on vaikea näyttää mitään.”

Jurnutuksen lopussa Uusitupa paljastaa, mikä hänelle on tärkeää, ja siitä muuten ei ole puute.

Uusituvan mukaan on ”melkoinen kulttuuriteko”, että Tikkurilan pienessä Bio Grandissakin on nyt ”viimeisen päälle 3D-viritykset”.

Aivan mahtava juttu. Sielläkin voidaan siis veivata Avataria ja Kuinka koulutat lohikäärmeesti 3D:tä aamusta iltaan. Olkaamme tyytyväisiä!

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Maalaisena, keskisuuren kaupungin asukkaana, hieman hämmästelen, että kuusi viikkoa Paha perhe -elokuvaa on vähän. Meillä ,tuollaiset elokuvat ovat ohjelmistossa kaksi viikkoa maksimissaan. Näkökulmakysymys tietenkin.

Finnkino kun aikoinaan Osti Sandrewlta Kinopalatsin ja Maximin, niin ostavalta taholta tuli lupaus monipuolistaa ohjelmistoaan näiden ostosten myötä. Kärjistetysti sanottuna Kinopalatsi näyttää täsmälleen samat isot ensi-illat kuin Tennispalatsikin ja muutaman ohjelmistosta pian poistuvan ”art-house” leffan. Nykyisenkin ongelman voisi jokseenkin korjata sillä, että Tennispalatsi ja Kinopalatsi näyttäisivät eri elokuvia, eikä molemmat pyörittäisi Avatareja ja muita blockbustereita usean salin voimin. Näin jäisi tilaa pienemmillekin ja saisivat ehkä enemmän elinaikaa. Tai jos edes Flamingossa ja Helsingin leffateattereissa pyörisi eri elokuvat, mutta kun ei.

En tiedä kultaako aika muistot, mutta muistan lapsena Oulussa asuessani katsoneeni joka perjantai Hesarin elokuvateattereiden ilmoitukset ja ne täyttivät koko sivun. Nyt samalle sivulle on tullut muutakin, kun ainoastaan Finnkino voi enää mainostaa näytöksiä ja niillekin riittää sivusta puolikas.

Kalle tai kuka tahansa tätä lukeva, onko insidetietoa tahi huhukuulemuksia teatterien tulevaisuudesta? Onko tulossa lisää, uusia mahdollisesti jopa elokuvatarjontaa lisääviä (lue: parantavia) saleja?

No tämä Kamraksen projektihan on hyvä uutinen.

Toivottavasti tällä kertaa olosuhteet ovat vanhaa Bio Cityä paremmat. Vaikka Uusitupa ei tunnukaan olevan mikään elokuvakuttuurin valopilkku, on hän silti oikeassa siinä, että onnettomat olosuhteet syövät laatuelokuviakin näyttäviltä teattereilta maksavaa yleisöä.

En ymmärrä miksi kilpailuvirasto aikoinaan on hyväksynyt Sandrew-Metronomen myynnin Finnkinolle.

Muistan lukeneeni vuosi–pari sitten, että Helsinkiin on perustettu joku työryhmä pohtimaan, mitä yksipuolistuneelle elokuvatarjonnalle ja Finnkinon näppeihin vahvasti keskittyneelle elokuvatoiminnalle voisi tehdä. Onko kenelläkään tarkempaa tietoa, onko työryhmä edelleen kasassa tai onko se poikinut jotain ideoita?