Havukka-ahon ajattelija on rehtiä agraarielokuvaa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kohta 180 000 katsojaa! Onnittelen elokuvaa ja sen tekijöitä: suuret ikäluokatkin saadaan näköjään Suomessa edelleen joskus leffateatteriin. Pienimuotoinen korpitarina Havukka-ahon ajattelija on menestynyt paremmin kuin suuren rahan Täällä Pohjantähden alla.

Kyllä se epäilytti. Kun Matila-Röhr Productions oli toissa vuonna tehnyt aika hirveän Päätalo-patsastelun, oli vuorossa lisää metsäkansan tarinoita – Huovis-filmatisointi. Ja taas pääosassa Kai Lehtinen.

Olin vähän pettynyt ja pessimistinen, kun Pirkka-Pekka Petelius luopui roolistaan ja tilalle tuli Lehtinen, jonka tiettyihin äijäilymaneereihin olen lopen uupunut. Onneksi negatiivisuuteni oli turhaa.

Kari Väänäsen ohjaama Havukka-ahon ajattelija on jämpti ja Veikko Huovisen tyylille tarpeeksi uskollinen elokuva. Myös Lehtinen tuo esiin uuden puolen itsestään. Varmasti Suomesta olisi löytynyt pylkkäsmäisempikin Konsta Pylkkänen, mutta ei tätä tulkintaa voi moittia.

Mikä parasta, elokuvassa ei ole epookkia epookin vuoksi, eikä pakotettua nostalgiaa – sellaista kuin esimerkiksi Päätalo-elokuvan johdantojakson kaipuu johonkin muka aidompaan aikaan. Sitä muistellessa saan yhä inhonväreitä.

Yhtä asiaa ihmettelen. Elokuvan kuvausta on kehuttu erikseen monissa arvioissa. Ei se mitenkään kurjaa ole, mutta onko vaikeaa saada kivoja kuvia aikaan, kun edessä on mahtavat luonnonmaisemat?

Mitään erityistä persoonallisuutta en Havukka-ahon kuvauksessa aistinut. Nättiä kuvaa Kainuusta – ja pliisua ja televisiomaista silloin, kun kameran edessä ovat näyttelijät.

Ei Havukka-ahon ajattelijassa sellaisia ominaisuuksia ole, että sitä tohtisi ulkomaanelävälle näyttää, mutta suomalaisena agraarielokuvana se on aivan kunniallinen tapaus.