Hauskaa elokuvailtaa: ”hyväntekeväisyyselokuva” on pitkä dokumentti tekijänsä erinomaisuudesta

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Jouluiloa Ukrainaan on viiden vuoden takaisen Autolla Nepaliin -dokumentin hengenheimolainen. Perusajatus on se, että minä, ensikertalainen dokumentintekijä, olen itse kiinnostava päähenkilö ja tunteeni ovat tärkeä aihe, jos minä toteutan kameran edessä hyväntekeväisyyttä.

Kyseessä on siis narsistinen ei-ammattimaisen dokumenttielokuvan laji, joka muistuttaa ennen kaikkea harkitsematonta ja vahingossa väärän viestin välittävää eli epäonnistunutta markkinointia. Jouluiloa Ukrainaan kuuluisi konseptiltaan enemmänkin YouTubeen tai vaikkapa kauppiaan putiikin kotisivujen nurkkaan, ja sen lisäksi se on nihkeä.

Timo Puustinen on jyväskyläläinen Jyskän Varastomyymälän yrittäjä ja omakustanne-elokuvien tekijä, jolla on tuottajana osuutensa esimerkiksi Rendel-elokuvissa. Hän on useana vuonna vienyt pakettiautolla leluja ja karkkia lapsille Ukrainan kriisialueelle.

Itse teot ovat totta kai sinänsä ihailtavaa toimintaa.

Nyt Puustisen reissuista on valmistunut tämä elokuva, joka onnistuu temaattisilla valinnoillaan kyseenalaistaman pyyteettömyyden. Tämä on ristiriitaista, sillä en missään tapauksessa epäile, etteikö Puustiselle itselleen olisi tullut vilpittömästi erittäin hyvä olo siitä, mitä hän on tehnyt.