Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Harry Potter vastaan Tähtien sota – menestyksen kaava, lyhyt oppimäärä

Kalle Kinnunen
Blogit Kuvien takaa 19.7.2011 09:02

Kaikki loppuu aikanaan, julistavat viimeisen Harry Potter -elokuvan julisteet – mutta ei ennen kuin tekijöiden koteihin on kaadettu rahaa ovista ja akkunoista. Miksi juuri Potterista tuli kymmenien miljardien bisnes?

Yksinkertaista. Kaava on lainattu melko suoraan George Lucasilta.

Jos et usko, tämä taulukko kiteyttää saagojen salatun yhteyden.

Kalle Kinnunen

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Keskustelu

Voisihan näitä yhteyksiä kiskoa useista muistakin saagoista valikoimalla sopivia osia ja jättämällä pois yhteen sopimattomia. Kaikissa toistuu sama universaali kaava hyvän ja pahan taistelusta ja parista hassusta mukana pyörivästä kaverista. Lucas ei varmastikaan ollut ensimmäinen tyyppi joka tuonkaltaisia tarinoita kehitteli.

Muutenkin vertaus Lucasiin ontuu, kun sarja oli alunperin kirjoina julkaistu. En kyllä tiedä kuinka kova star wars -fani Rowling oli.

Inb4 bloggaus oli kevytmielinen ja humoristinen, turha inistä uliuliuli

Joseph Campbellin monomyyttiä/sankarin matkaa sovelletaan fantasiaelokuvissa Star Warsista, Matrixin kautta Potteriin ja Sormusten herraan ja kaikkiin muihin siinä sivussa.

Juupeli: ”Joseph Campbellin monomyyttiä/sankarin matkaa sovelletaan fantasiaelokuvissa Star Warsista, Matrixin kautta Potteriin ja Sormusten herraan ja kaikkiin muihin siinä sivussa.

Arrr: ”Kaavaan olisi suht vaivatta lisätä Tarun sormusten herrasta tai minkä tahansa leffan, jossa on päähenkilö, joka seikkailee saatuaan tehtävän.”

Kyllä. Näissä ”the quest” kohtaa ”voyage and returnin”, jos puhutaan Christopher Bookerin määrittämistä 7 perusjuonesta.
http://luetut.blogspot.com/2006/07/christoper-booker-seven-basic-plots.html

Huumoriahan tuo Potter-SW vertaus on, ei mikään valtava neronleimaus, ja ennen kaikkea nuo valitut kuvat riemastuttavan samankaltaisia.