Härmäläistä kauhua.. ja natsiscifiä

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Bronson Club on uusi suomalainen tuotantoyhtiö, jonka ensimmäinen elokuva Sauna saa ensi-iltansa syys- tai lokakuussa. Se on historialliseen pakana-Suomeen sijoittuva kauhutarina. Ohjaaja on A.J. Annila, jonka debyytti oli Jadesoturi.

Dark Floorsin heikko yleisömenestys ensi-iltaviikonloppuna osoitti, ettei kauhu välttämättä myy Suomessa. Saunan tekijät ovat jo pitkään tienneet sen. He tähtäävät ulkomaisille markkinoille, Suomesta odotetaan vain murto-osaa tuloista. Tosin Saunan budjetti on muutenkin pieni Dark Floorsiin verrattuna.

Annilakin oli Berliinissä. Hän tapasi Saunan tuottajien kanssa potentiaalisia yhteistyökumppaneita. ”Olen vihdoin ymmärtänyt, että mun tehtävä festivaaleilla on vain olla paikalla, ei muuta”, Annila nauroi Mustan jään bileissä. Tuottajat hoitavat puhumisen, ohjaaja on palavereissa vain välttämätöntä rekvisiittaa.

Bronson Clubin tiedottajalla Ukko Kaartolla oli kiusallinen työ Berliinissä. Hänen piti vakuutella alan lehtien, festarin ajan joka päivä ilmestyvien Varietyn, Hollywood Reporterin ja Screenin toimittajia tarttumaan Saunaan tai firman muihin leffoihin.

Ja onnistuihan se. Elokuvamarketti on nyt ohi. Sen aikana Variety julkaisi pienen jutun Saunasta ja Screen käsitteli Bronson Clubin orastavaa Iron Sky-hanketta. Jokainen palstamillimetri näissä lehdissä on tavattoman arvokas. Kun merkittävään lehteen saadaan juttu – yleensä pieni maininta siitä että tällaista on tekeillä sen-ja-sen toimesta – muuttuu elokuva oitis paljon kiinnostavammaksi ja laadukkaammaksi tuhansien mahdollisten yhteistyökumppanien ja ostajien silmissä.

Iron Skyn kohdalla auttoi varmasti myös elokuvan hillitön juonilyhennelmä. Tieteiskomediassa natsit lensivät kuuhun 1945, ja palaavat sieltä nyt pahat mielessään. Elokuvan takana ovat samat hemmot, jotka tekivät netissä laajasti levinneet kotikutoiset Star Wreck -hupailut. Tällä kertaa näyttelijöiksi värvätään kuitenkin ammattilaisia. Iron Skyta ei kannata odottaa ennen vuotta 2010.